Με επιτάχυνση διαδικασιών οριοθέτησης των ΑΟΖ απαντούν Ελλάδα και Αίγυπτος σε Τουρκία

Το Κάιρο επισκέφθηκε εκτάκτως ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας, μετά την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, που αφορά στις θαλάσσιες ζώνες. 

Ο κ. Δένδιας, είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Οι δύο άνδρες αποφάσισαν να επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών τους κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (AOZ) των δύο χωρών, επιδιώκοντας να παύσουν εν τη γενέσει τους, τα οποία σχέδια Τουρκίας και Λιβύης.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, που κράτησε 45 λεπτά, καθώς και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, οι υπουργοί Ελλάδας και Αιγύπτου επανέλαβαν την κοινή τους άποψη ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Άγκυρα και η Τρίπολη, στερούνται νομικής βάσης.

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφτώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο υπουργό των Εξωτερικών, τον Σάμεχ Σούκρι. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και του Κόλπου», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.

«Όπως πάντα», προσέθεσε ο κ. Δένδιας, «με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσοτέρων προβλημάτων. Και βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφθηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης κ. Σάρατζ. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση καταρχήν ότι ο κ. Σάρατζ πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως, όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση».

«Συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Τι προηγήθηκε
Σημειώνεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει καλέσει σε εξηγήσεις τον πρέσβη της Λιβύης και έδωσε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να παραδοθεί το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της τουρκικής και της λιβυκής κυβέρνησης. Διαφορετικά ο Λίβυος πρέσβης θα απελαθεί.

Εξηγήσεις για το ίδιο θέμα κλήθηκε να δώσει και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. εκτιμά ότι το εν λόγω μνημόνιο «προβλέπει αόριστα ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Άλλωστε, ένα μνημόνιο κατανόησης δεν έχει νομικά δεσμευτική αξία, ενώ δεν είθισται συμφωνίες οριοθέτησης να υπογράφονται υπό μορφή μνημονίου».

«Εφόσον πράγματι γίνεται μια τέτοια συζήτηση με βάση τις αυθαίρετες τουρκικές ερμηνείες περί διεθνούς δικαίου, μια ανάλογη πρωτοβουλία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», επισημαίνεται επίσης.

Σημειώνεται ότι το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης έρχεται σε ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Τουρκίας κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Αξιοσημείωτη είναι η πρόσφατη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πόλη Ύψαλα, κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ, με τον Τούρκο πρόεδρο να υπογραμμίζει πως η χώρα του δεν θα αποσύρει τα πλοία της από την ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως θα συνεχιστούν κανονικά οι παράνομες γεωτρήσεις στην περιοχή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here