Mε δυο νομοσχέδια θα «περάσουν» οι ρυθμίσεις για ταμεία και εφορία

Δύο ξεχωριστά νομοσχέδια για ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει η κυβέρνηση ώστε μέσα σε 15 μέρες να γίνει η διαβούλευση με τους δανειστές και να ψηφιστούν από τη Βουλή. Ο αριθμός των δόσεων και τα κριτήρια δεν είναι ακόμη και τόσο σαφή

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει παράλληλα την έκδοση νέου ομολόγου, πιθανόν δεκαετούς διαρκείας

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ η κυβέρνηση έχει ενοχληθεί και με την Κομισιόν, επειδή σε έκθεσή της ανέφερε πως «η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους θεσμούς ότι δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να προχωρήσει σε τροποποιήσεις των πλαισίων ρύθμισης των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία». Ομως η κυβέρνηση είχε θέσει αλλιώς το ζήτημα και στο περιθώριο του Eurogroup του Φεβρουαρίου είχε ενημερώσει πως «δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει και ότι οποιαδήποτε πρόταση θα συζητηθεί μαζί τους προκαταβολικά».

Οι ρυθμίσεις πάντως θα έχουν κριτήρια υπαγωγής ώστε να διευκολυνθούν όσοι έχουν πράγματι προβλήματα ρευστότητας και να αποκλεισθούν όσοι είναι κακοπληρωτές από σύστημα

Συμφωνα με άλλες πληγές πληροφόρησης, όσον αφορά στις ρυθμισεις προς τα Ταμεία κατά πάσα πιθανοτητα θα απαιτείται να έχουν καταβληθεί οι εισφορές Ιανουαρίου και Φεβρουαριου στον ΕΦΚΑ

Αυτή η προϋπόθεση συνάδει και με τη διαβεβαίωση που έδωσε η ελληνική πλευρά προς την Κομισιόν ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων δε θα επηρεάσει «την κουλτούρα πληρωμών» κάνοντας τους καλοπληρωτές να αισθάνονται αδικημένοι.

Εν τω μεταξύ οι δανειστές ενημερώθηκαν για το νομοσχέδιο για την προστασία της κύριας κατοικίας, μετά και από τις τροποποιήσεις που συμφωνήθηκαν κατά την προχθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των τραπεζών με την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να ψηφιστεί άμεσα. Για την γρίνια της Κομισιόν επ΄αυτου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή αφορουσε άλλα προσχέδια και οχι το τελικό που συμφωνήθηκε με τις τράπεζες.

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει ήδη σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGcomp) και πιστεύουν ότι θα υπάρξει απάντηση μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Το ύψος των εγγυήσεων που θα απαιτηθούν για να λειτουργήσει το σχέδιο του APS υπολογίζεται σε περίπου σε 4-5 δισεκ. ευρώ. Με βάση την ελληνική πρόταση, εκτιμάται ότι δεν θα προκύπτει δημοσιονομικό κόστος, καθώς οι όποιες απώλειες από ενδεχόμενη κατάπτωση εγγυήσεων θα αντισταθμίζονται σε όρους καθαρής παρούσας αξίας από τα «κουπόνια» που θα καταβάλουν οι τράπεζες για τη χρήση των εγγυήσεων.

Όσον αφορά στο σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος, η κεντρική τράπεζα έχει αναθέσει σε εξωτερικό οίκο να εντοπίσει τα σημεία τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το σχέδιο του ΤΧΣ, ενώ παράλληλα για το ίδιο θέμα εργάζεται και κοινή επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει και αυτό το σχέδιο στην DGcomp. Επισημαίνεται πως ο ορίζοντας υλοποίησης του σχεδίου της ΤτΕ φτάνει στα 1-2 έτη, γεγονός, ωστόσο, που δεν χαρακτηρίζεται ως αρνητικό, καθώς θα εξασφαλίσει έναν ξεκάθαρο «χάρτη» για την πορεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Επισημαίνεται ότι στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για μια θετική απόφαση στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, η οποία θα σηματοδοτήσει την εκταμίευση προς την Ελλάδα ποσών συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ. Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται καθησυχαστικές, λέγοντας ότι η οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση στην εκταμίευση δεν θα εκληφθεί ως αρνητικό σήμα από τις αγορές.

Σημειώνεται, τέλος, ότι κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ελπίδα πως τα capital controls θα αρθούν πλήρως το συντομότερο δυνατόν, χωρίς πάντως να αναμένεται κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον. Εντός της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου υπάρχει η εκτίμηση, σε ευθυγράμμιση και με την άποψη του ΔΝΤ, ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε τελικά ως θετικό σήμα για την οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here