Με διαδικασίες fast track το ασφαλιστικό Πινοσέτ: Ιδιώτες και «ατομικός κουμπαράς» βάζουν χέρι στις εισφορές-ΣΥΡΙΖΑ: Αλλο ένα ψέμα της ΝΔ

Μετά από τρία Μνημόνια, επτά ασφαλιστικούς νόμους, 65 δισ. χαμένα σε (συντάξιμες) αποδοχές και ενώ ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι του εργασιακού νομοσχεδίου που ισοπέδωσε την εργασία, ο “οδοστρωτήρας” της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζει ακάθεκτος, επιχειρώντας με fast track διαδικασίες την ιδιωτικοποίηση μέρους του ασφαλιστικού συστήματος και της κοινωνικής ασφάλισης.

Tην Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης μαζί με τον Π. Τσακλόγλου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου και την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση, ενώ ο προγραμματισμός είναι να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες από τη Βουλή στις 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις διαδοχικές διαρροές του υπουργείου Εργασίας:

* Η δημιουργία ενός πλήρους κεφαλαιοποιητικού συστήματος, μέσω ενός «ατομικού κουμπαρά», για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι η βασική μεταρρύθμιση που προωθείται.

* Στόχος είναι ο νέος νόμος να τεθεί σε διαβούλευση έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, ώστε να έχει ψηφιστεί εντός Ιουλίου. Η εφαρμογή τού νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά και θα αφορά υποχρεωτικά όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Επίσης, προαιρετικά, θα αφορά και όλους όσοι είναι έως 35 ετών και έχουν ήδη ξεκινήσει τον εργασιακό τους βίο.

* Οι επενδύσεις θα επιμερίζονται σε χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού ρίσκου. Το νέο δημόσιο ταμείο θα επενδύει τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνει από τις εισφορές των χιλιάδων ασφαλισμένων σε διάφορα επενδυτικά προϊόντα (π.χ. ομόλογα, μετοχές).

* Οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν το είδος της επένδυσης που επιθυμούν αφού πρώτα συμβουλευτούν εξειδικευμένους συμβούλους από το ταμείο.

* Στο τέλος του εργασιακού τους βίου θα καρπώνονται το όποιο όφελος από την επένδυσή τους ως επικουρική σύνταξη. Εάν ο εργαζόμενος δεν καταφέρει να πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τότε θα λαμβάνει πίσω το κεφάλαιο που θα έχει επενδύσει.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού “δεν πραγματοποιείται σε βάρος των σημερινών συνταξιούχων» λέει το υπουργείο, αλλά δεν απαντάει στο ερώτημα ποιος θα πληρώσει το περίφημο “κόστος μετάβασης” των 57 δισ., αλλά και τα άλλα 20 δισ. που είναι αναγκαία (καθώς οι εισφορές από τον νέο χρόνο δεν θα πηγαίνουν στον ΕΤΕΑΕΠ) για τη διατήρηση των χαμηλών επικουρικών συντάξεων στα ίδια επίπεδα.

Τα σημεία «φωτιά»

Το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ ξεχωρίζει ήδη δύο σημεία τα οποία αναμένεται να συγκεντρώσουν τα βλέμματα και την πολιτική αντιπαράθεση:

75 δισ. στον τζόγο

Πρακτικά, στην πλήρη εφαρμογή της η “ιδιωτικοποίηση” ή η “κεφαλαιοποίηση” της επικουρικής ασφάλισης σημαίνει τη μεταφορά, συσσώρευση και αξιοποίηση (εισφορών) εσόδων ύψους 75 δισ. ευρώ σε βάθος είκοσι πέντε ετών (2020 – 2045). Εισφορές τις οποίες θα στερηθεί το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο και τη βεβαιότητα χορήγησης της σύνταξης των ήδη συνταξιούχων.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μόνο την εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά πιθανά και την εγκατάσταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών εντός του σημερινού δημόσιου και κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Όχι εισφορές για τους συνταξιούχους

Εδώ και μήνες η κυβέρνηση, διά του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επικαλείται το δημογραφικό πρόβλημα και τις συνέπειές του στις συντάξεις και επιχειρηματολογεί υπογραμμίζοντας ότι το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναδιανεμητικό και «αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη και βαρίδι για την οικονομία», ενώ οι παροχές των παλαιών ασφαλισμένων και συνταξιούχων στερούν τα χρήματα από τους νέους!

«Να σταματήσουμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων για να τα δίνουμε στους συνταξιούχους» είχε σημειώσει πριν σχεδόν ένα χρόνο στην Καθημερινή ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, ενώ με διαδοχικές δηλώσεις του ο Π. Τσακλόγλου σημειώνει με νόημα: «Ιερά τα δικαιώματα των συνταξιούχων, αλλά ιερά και τα δικαιώματα των (νέων) εργαζομένων».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Άλλο ένα μεγάλο ψέμα της ΝΔ προς τον ελληνικό λαό»

Η δήλωση της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο και την ανακοίνωση του σ/ν για την επιβολή κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση:

«Η επίθεση της κυβέρνησης Μηστοτάκη στην κοινωνική πλειοψηφία συνεχίζεται και εντείνεται. Μετά το αντεργατικό νομοσχέδιο, σήμερα ανακοίνωσε σχέδιο νόμου για την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Επικουρική Ασφάλιση. Ισχυρίστηκε μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης ότι υλοποιεί το εκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Μόνο που, όταν η “Αυγή”, προεκλογικά, είχε αποκαλύψει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και την εφαρμογή του συστήματος «Πινοσέτ», τότε η ΝΔ το είχε κατηγορηματικά διαψεύσει. Άλλο ένα μεγάλο ψέμα της ΝΔ προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος και θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο.

Η αντιμεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση αναιρεί τον χαρακτήρα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και τον διανεμητικό του χαρακτήρα και καταλύει την βασική αρχή της «αλληλεγγύης των γενεών». Πρόκειται για μία βίαιη αναδιανομή προς όφελος λίγων και ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων, εις βάρος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των εργαζομένων, καθώς και των νέων, που καταδικάζονται από αυτή την κυβέρνηση σε εργασιακή και ασφαλιστική επισφάλεια. Εν μέσω πανδημίας και βαθειάς κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πλήττει το δημόσιο συμφέρον και επιβαρύνει τους φορολογούμενους με το τεράστιο κόστος της μετάβασης δεκάδων δις ευρώ, προκειμένου να παραχωρήσει την επικουρική ασφάλιση και να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αποστερώντας τους πόρους του Προϋπολογισμού από τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων, της πραγματικής οικονομίας και του Κοινωνικού κράτους. Ταυτόχρονα, ανοίγει την πόρτα για μελλοντική συνολική ασφαλιστική αναδιάρθρωση με την γενικευμένη εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

Η κυβέρνηση θα μας βρεί αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, μαζί με τη μεγάλη πλειονότητα του λαού.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here