Με αποχή της ΓΣΕΕ ξεκίνησε η διαβούλευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού!

Εκκίνησε στην Παρασκευή, στο Υπουργείο Εργασίας η διαβούλευση των εθνικών κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Από την διαβούλευση απουσίαζε η ΓΣΕΕ με αποτέλεσμα  η εργατική πλευρά να μην εκπροσωπείται σ΄ένα τόσο σημαντικό διάλογο. 

Οπως σημειώνει το υπουργείο, τα επιστημονικά ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων και άλλων φορέων που συμμετέχουν στη διαδικασία έχουν καταθέσει τα υπομνήματά τους από τον Οκτώβριο, ενώ, τον Δεκέμβριο θα κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει αναλυτικά, η αύξηση του κατώτατου μισθού με απόφαση της Υπουργού Εργασίας, κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2019, με ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Ως εκ τούτου, ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύσει χωρίς δυσμενείς ηλικιακές διακρίσεις.

Η πρωτοφανής απόφαση της ΓΣΕΕ

Η διοίκηση της ΓΣΕΕ, απέστειλε χθες  στην επιτροπή που έχει συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό επιστολή με την οποία ενημέρωσε ότι αποτελεί απόφαση της Ολομέλειας, και μάλιστα ομόφωνη, να μην προσέλθει και να μη συμμετάσχει στην προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), η οποία έχει οριστεί για σήμερα, Παρασκευή.

Αυτή η συνάντηση είναι η απαρχή των διαβουλεύσεων που θα οδηγήσουν στην αλλαγή του κατώτατου μισθού από τις αρχές του 2019.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η εργατική Συνομοσπονδία για να δικαιολογήσει την απόφαση της αποχής από τις συζητήσεις είναι ότι θεωρεί τη διαδικασία καθορισμού από την κυβέρνηση του κατώτατου μισθού ως κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα τον κατώτατο μισθό στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αξίζουμε, ωστόσο να θυμήσουμε ότι πρόκειται για την ίδια διοίκηση, η οποία,  τον Ιούλιο του 2013, όταν η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (με υπουργό τον Γ. Βρούτση) είχε ψηφίσει τη σχετική διαδικασία, δεν αντέδρασε (έστω με μία ανακοίνωση!) για τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Ανδ. Νεφελούδης: Η ΓΣΕΕ λειτουργεί ως συνιστώσα της αντιπολίτευσης

Εν τω μεταξύ, «αυτοκτονική» χαρακτήρισε την προαναφερθείσα επιλογή της ΓΣΕΕ,  ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης. «Κάποιοι επιμένουν να εκθέτουν το θεσμό, λειτουργώντας ως συνιστώσα της αντιπολίτευσης» είπε, μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ Ρόδου.

Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι, έστω και με απούσα τη ΓΣΕΕ, θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς στη διαβούλευση θα εκπροσωπηθούν από το υπουργείο Εργασίας. «Οι πολιτικές της σημερινής ΓΣΕΕ θα γραφτούν στην ιστορία του θεσμού με μαύρα γράμματα» τόνισε, προσθέτοντας πως η επιλογή της ν’ απέχει από τη διαβούλευση, ακόμα και για μικροκομματικούς λόγους, είναι αυτοκτονική. «Πόσο πολιτικά μύωπας πρέπει να είσαι, αναρωτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, ώστε να αρνείσαι να συνεργαστείς για το συμφέρον των εργαζομένων που υποτίθεται εκπροσωπείς».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here