«Ανένδοτος» από τον Σταύρο Θεοδωράκη, εκλογές ζητά η Φώφη Γεννηματά

Απαράδεκτη, ανεύθυνη και επικίνδυνη για τη χώρα πράξη, θεωρούν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, την προκήρυξη δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό για την πρόταση των θεσμών. Και ο μεν κ. Θεοδωράκης κηρύσσει νέο ανένδοτο αγώνα  η δε κ. Γεννηματά ζητάει παραίτηση του πρωθυπουργού και εκλογές.

«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αποφάσισαν. Να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής. Να βγάλουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ρίξουν την πατρίδα στον γκρεμό< αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Πoταμιού, ο Στ. Θεοδωράκης. 

»Πέντε μήνες τώρα βόλευαν τα δικά τους παιδιά και αποδείχθηκαν ανίκανοι να κάνουν μια αξιοπρεπή συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να ξέρουν ότι οι Έλληνες δεν θα παραδώσουν τις ζωές τους και το μέλλον των παιδιών τους σε τυχοδιώκτες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διάσωση των προνομίων τους και η νομή της εξουσίας. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα δυνατή, όρθια στην καρδιά της Ευρώπης», προσθέτει.

Τις επόμενες ώρες θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού για να καθορίσει την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα στη Βουλή.

Φ. Γενημματά: Να παραιτηθεί ο Τσίπρας

Επίθεση στη κυβέρνηση την οποία εγκαλεί ότι απέτυχε και οδηγεί την χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια, εξαπέλυσε η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά.

»Μετακυλύει τις δικές της ευθύνες για το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης στον Ελληνικό Λαό. Επιχειρεί να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα πλαστό και διχαστικό δίλλημα με τυχοδιωκτισμό και ανυπολόγιστο κόστος για την χώρα.

»Το πραγματικό ερώτημα όμως του δημοψηφίσματος που εισηγείται εκβιαστικά ο κ. Τσίπρας είναι «ναι ή όχι» στην Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

»Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα, υποστηρίζει η κ. Γεννηματά και συνεχίσει:

»Εφόσον ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις, οφείλει να παραιτηθεί και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν με εκλογές για το μέλλον το δικό τους και της χώρας.

»Πιστεύουμε στην δημοκρατία. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού την κρίση του κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, θέλει και απαιτεί η Ελλάδα να έχει ισότιμη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στην ζώνη του ευρώ.», αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά,

Το πρωί του Σαββάτου στις 9.30 συνεδριάζει εκτάκτως στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννήματα, για να συζητήσει τα νέα δεδομένα.

 

 

Για πραξικόπημα μιλά ο Βενιζέλος

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ήταν και η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου, που έχει παράδοση να αποκηρύσσει και να ξορκίζει τα δημοψηφίσματα. Το είχε κάνει άλλωστε και το 2011, προκαλώντας τη πτώση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου.

Στη δήλωση του μιλά, για πολιτική απάτη που έγινε …πραξικόπημα ενώ θεωρεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα για δημοσιονομικό θέμα, όπως λέει.

«Η πολιτική απάτη μετεξελίσσεται τώρα σε πραξικόπημα που ευτελίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και απειλεί το ιστορικό της κεκτημένο< τονίζει και συνεχίζει:

»Αποδεικνύεται με τον πιο ωμό τρόπο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε. Σπατάλησε έξι πολύτιμους μήνες, επιδείνωσε όλα τα μεγέθη της οικονομίας, αποδυνάμωσε την θέση της χώρας και την εξέθεσε σκόπιμα σε ακραίες απαιτήσεις των πιστωτών έχοντας στο μυαλό της εξαρχής την καταστρατήγηση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος.

»Τώρα, τρεις μόλις ημέρες πριν τη λήξη της παράτασης του προγράμματος, με τις τράπεζες σε οριακή κατάσταση να περιμένουν κάθε ημέρα τη βοήθεια του ELA, με τη χώρα υπό την άμεση απειλή ασύντακτης χρεοκοπίας, ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι απεκδύεται της ευθύνης του οργανώνοντας μια καρικατούρα δημοψηφίσματος κατά παράβαση του Συντάγματος.

»Ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ δεν λογαριάζουν και δεν λυπούνται τίποτα. Ούτε τις θυσίες του λαού που θέλει η χώρα να μείνει στο ευρώ, ούτε την εθνική βλάβη που προκαλεί παίζοντας εν ου παικτοίς.

»Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, όταν το θέμα αυτό είναι ευθέως και πρωτίστως δημοσιονομικό, αντιβαίνει στο άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος.

»Η εξ υφαρπαγής διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοίρα της χώρας μέσα σε μια εβδομάδα με προδημοψηφισματική περίοδο μόλις πέντε ημερών συνιστά ωμή παραβίαση του σχετικού νόμου 4023/2011 που παραπέμπει (άρθρο 21) στις προθεσμίες και τις διαδικασίες του εκλογικού νόμου. Μέσα σε πέντε ημέρες δεν διεξάγεται ο επιβαλλόμενος από το Σύνταγμα και το νόμο δημοκρατικός διάλογος», καταλήγει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here