Με αλλαγή συνόρων πάνε να «ξεβαλκανοποιήσουν» τα Βαλκάνια – και με την fYROM τι γίνεται; – και με τη Θράκη;

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιτίθεται στην αμφιλεγόμενη ιδέα ανταλλαγής εδαφών μεταξύ της Σερβίας και της πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ΕΕ προς αποδοχή αλλαγής συνόρων.

Μέχρι στιγμής οι Γερμανοι αντιτάσσονται,  για τους δικούς τους λόγους, όμως πρόβλημα έχουν και άλλες χώρες με αυτή τη φόρμουλα που προωθουν οι Αμερικανοι ως λύση -ουσιαστικά πρόβλημα έχουν ΟΛΕΣ οι χώρες με μειονοτικά ζητήματα και καμια δεν θέλει αλλαγή συνόρων. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η λιλιπούτεια fYROM που απο ανασφάλεια κυρίως έσπευσε να αναγνωρίσει το Κόσσοβο όταν αυτοανακυρήχθηκε ανεξαρτητο και που έχει τη δική της αγωνια αφού αλβανόφωνοι είναι το 1/4 του  πληθυσμού της.

Η στραβή αρχή έγινε ουσιαστικά  όταν για δικούς τους λόγους έσπευσαν πολλοι να αναγνωρισουν το Κοσσυφοπέδιο όταν αυτοανακήρυξε την ανεξαρτησία του, ενώ στην περιοχή ζούσαν  και πάρα πολλοί Σέρβοι. Φυσικά κανεις δεν αμφισβητεί οτι η πλειοψηφία ήταν και παραμένει αλβανόφωνη, όμως η βιασυνη με την οποία αναγνωρίστηκε απο πολλούς η ανεξαρτησία της περιοχής ουσιαστικά δεν θίγει απλώς τους Σέρβους, μα  ενισχύει τη Μεγάλη Αλβανία που ονειρεύονται στα Τίρανα -ένωση με το Κόσοβο και (γιατί όχι) με ένα τμήμα της FYROM. Επιπλέον αν προχωρήσει η αλλαγή συνόρων (κάτι που φαίνεται να   βλέπει θετικά και η συμπιεζόμενη Σερβία για να ξεμπερδεύει) ανοιγουν οι ασκοί του Αιόλου και για άλλα ζητήματα τόσο της περιοχής (που μας αφορουν) όσο και σε μακρινές περιοχές που δεν θέλουν δεδικασμένο. Οι Ισπανοί για παράδειγμα δεν θέλουν ούτε να ακούσουν περι αλλαγής συνόρων

Οι Αμερικανοί όμως αβαντάρουν με πάθος την Αλβανία γιατί παρά την διαφθορά της είναι δουλικά εξυπηρετικη -όπως και η Σαουδικη Αραβία και το Ισραήλ και ένα σωρό κράτη και κρατίδια που έχουν την ομπρέλα προστασίας των ΗΠΑ οσο τις εξυπηρετουν.

Σχετική εικόνα

Η Αλβανία όπως την ονειρεύονται οι Αλβανοί

Η κυβέρνηση Τραμπ πάντως παίρνει σαφώς πλέον θέση υπέρ της αλλαγής συνόρων μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον 

«Η αμερικανική πολιτική είναι ότι αν τα δύο μέρη μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, και να καταλήξουν σε συμφωνία, δεν αποκλείουμε τις ‘εδαφικές προσαρμογές'» δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο Μπόλτον χωρίς βέβαια να μπει στην ουσια του προβλήματος, ότι δηλαδή τα Βαλκάνια είναι ένας χώρος με πολλά μειονοτικά ζητήματα και θα ανοίξουν οι ορέξεις πολλών.

«Δεν θα σταθούμε στο δρόμο (μιας συμφωνίας) και δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη θα αποτελούσε εμπόδιο, αν τα δύο μέρη της διαμάχης κατέληγαν σε μια ικανοποιητική διευθέτηση» διεμήνυσε ο Μπόλτον.

Παλαιότερα η   ανταλλαγή εδαφών ήταν απαράδεκτη απο την Ουάσινγκτον.

Ο Μπόλτον σημειωτέον κατά το παρελθόν είχε ταχθεί εναντίον της μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008, αλλά πολλά άλλαξαν όπως φαίνεται έκτοτε.

Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Πρίστινα, και διατηρεί τον έλεγχο της σερβικής μειονότητας στα βόρεια του Κοσόβου. Προωθεί ΔΕ την ιδέα της ανταλλαγή εδαφών Σερβίας – Κοσόβου ως τρόπο επίλυσης της διαμάχης προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» στην προσχώρηση της Σερβίας στην ΕΕ. Αλλά η σερβική αντιπολίτευση, πολλοί Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, όσο και η καγκελάριος Μέρκελ, αντιδρούν στην αλλαγή εθνικών συνόρων.

Περισσότερα για το Κοσσυφοπέδιο, εδώ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here