Με αγάπη απέραντη για τους υπέροχους σκύλους οδηγούς…

Toυ ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Διεθνής Ημέρα αφιερωμένη στους σκύλους οδηγούς η σημερινή (28 Απριλίου), ιδού όλα όσα πρέπει στο όνομα της ημέρας να ξέρετε δοσμένα από το κάτι παραπάνω από δραστήριο Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος (Greek Guide Dogs)
Διεθνής Ημέρα σκύλου οδηγού, ημέρα ανάδειξης (και εορτασμού) τόσο της μεγάλης αξίας των σκύλων οδηγών όσο και της ξεχωριστής σημασίας τους: πώς βοηθούν τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να ζήσουν την καθημερινή τους ζωή με (έπονται τα περίφημα 3Α) με Ασφάλεια – Ανεξαρτησία – Αυτονομία.
Οι σκύλοι οδηγοί εκπαιδεύονται για
**να αποφεύγουν χαμηλά και ψηλά Εμπόδια,
**να έχουν πρόσβαση σε όλα τα Μ. Μ. Μ
**να διασχίζουν με ασφάλεια δρόμους και άλλες καθημερινές διαδρομές των χειριστών τους.
**να βρίσκουν σημεία αναφοράς
Στην Ελλάδα εκπαιδεύονται Labrador και Golden Retriever.
Στις χώρες του εξωτερικού σε διαφοροποιημένα ανά χώρα ποσοστά – εξαρτάται από την χώρα – εκπαιδεύονται 70% Labrador, 15% Golden Retrievers και 15% German Shepherds.
Οι σκύλοι οδηγοί ολοκληρώνουν την επίσημη εκπαίδευσή τους περίπου στα 2 – 2,5 χρόνια, ταιριάζουν με έναν τυφλό ή με προβλήματα όρασης χειριστή/στρια με βάση το μέγεθος του σκύλου, το ύψος του ανθρώπου, τον τρόπο ζωής του, το επίπεδο ενέργειας και τις προσωπικότητες τόσο του χειριστή/στριας όσο και του σκύλου οδηγού για να δημιουργήσουν μια ταιριαστή ομάδα.
Σήμερα η παγκόσμια κοινότητα των Σχολών σκύλων οδηγών τιμά τους σκύλους οδηγούς, καθώς και τους εκπαιδευτές τους που αφιερώνουν το χρόνο τους για την εκπαίδευση τους και το ταίριασμα τους με τους χειριστές και τις χειρίστριες, άτομα με οπτική αναπηρία.
Στο Κέντρο Σκύλοι Οδηγών Ελλάδας (Greek Guide Dogs) τιμούμε τους 25 εκπαιδευμένους σκύλους οδηγούς αυτά τα 10 χρόνια κυρίως δε τους 14 σκύλους οδηγούς εν ενεργεία στην Αθήνα και στην Θεσσαλονικη, τους Εκπαιδευτές GDMI του Κέντρου καθώς και τον Ολλανδό εκπαιδευτή σκύλων οδηγών, υπεύθυνο του προγράμματος εκπαιδευτών και εκπαίδευσης σκύλων οδηγών του Κέντρου.
Στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι δύσκολες, λόγω των πολλαπλών εμποδίων, λόγω νοοτροπίας, λόγω έλλειψης παιδείας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, έλλειψη προσβασιμότητας και έλλειψη γνώσεων σχετικά με την αναπηρία και τους σκύλους Οδηγούς.
Το Κέντρο Σκύλοι Οδηγών Ελλάδας (Greek Guide Dogs) έχει δημιουργήσει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας,
#»ΑΓΑΠΑΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ»
για την σωστή ενημέρωση στα Σχολεία, σε Οργανισμούς και Εταιρείες του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα.
Τα αποτελέσματα των δράσεων φαίνονται από την αλλαγή νοοτροπίας που συντελείται δειλά δειλά στην αντιμετώπιση της Ομάδας όταν την συναντούν.
Και για να μην ξεχνιόμαστε
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ:
**ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΟΔΗΓΟ ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ
**ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ 2 ΜΕΤΡΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
**ΔΕΝ ΤΟΝ ΧΑΙΔΕΥΟΥΜΕ
**ΔΕΝ ΤΟΝ, ΤΑΙΖΟΥΜΕ
**ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ
**ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ, ΓΙ’ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΛΟΥΡΙ
HAPPY INTERNATIONAL GUIDE DOG DAY

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here