Μαζική διαδήλωση υπέρ προσφύγων-μεταναστών στο Μιλάνο

Μαζική η συμμετοχή των πολιτών στην πορεία υπέρ της υποδοχής και της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, σήμερα στο Μιλάνο. Οι διοργανωτές τονίζουν ότι στην πορεία παίρνουν μέρος πάνω από 80.000 άνθρωποι και ότι το σημείο αναφοράς τους είναι η αντιρατσιστική πορεία, η οποία διοργανώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Βαρκελώνη.

 il fotoracconto della giornata

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν τα ιταλικά συνδικάτα, σύνδεσμοι για τη στήριξη προσφύγων και μεταναστών, πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και τα κοινωνικά κέντρα. Ένα από τα συνθήματα της πορείας το «κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος», ενώ τίθεται υπό αμφισβήτηση ο νέος νόμος της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος επιταχύνει τις διαδικασίες απέλασης και μειώνει τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη για παροχή πολιτικού ασύλου.

 il fotoracconto della giornata

Στην «πορεία για την υποδοχή» (Μarcia per l’accoglienza), έδωσαν το παρών, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας Πιέτρο Γκράσσο, η Καρλόττα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη νότια Ευρώπη, ο ιδρυτής της οργάνωσης Εmergency, o οποίος κινητοποιείται σε ιδιαίτερα φτωχές ή εμπόλεμες περιοχές, Τζίνο Στράντα, και ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας.

 il fotoracconto della giornata

«Με την υποδοχή και με την αλληλεγγύη πετυχαίνεται και η δικαιοσύνη. Θέλω να μπορώ να ηγούμαι μιας πόλης, η οποία κάθε ημέρα προσπαθεί να βελτιώνεται», δήλωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα.

 il fotoracconto della giornata

«Η υποδοχή των μεταναστών αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Από την Ιταλία στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη: δεχόμαστε με περηφάνια την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε το έργο μας σε ότι αφορά την υποδοχή, αλλά στο θέμα αυτό θέλουμε να δραστηριοποιηθεί όλη η Ένωση», πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας, Πιέτρο Γκράσσο.

 il fotoracconto della giornata

 il fotoracconto della giornata

Η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά είχε ζητήσει τη ματαίωση της πορείας, μετά τον τραυματισμό με μαχαίρι την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, ενός στρατιώτη και ενός αστυνομικού από εικοσάχρονο ιταλοτυνήσιο στον κεντρικό σταθμό του Μιλάνου. Ο δήμαρχος της πόλης, όμως, απάντησε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος για να ακυρωθεί η πρωτοβουλία αυτή αλληλεγγύης.

Πληροφορίες από ΑΠΕ – Φωτ. από La Reppublica

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here