Μαζική διαδήλωση κατά της λιτότητας στις Βρυξέλλες και επεισόδια με αστυνομικούς

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Τετάρτη τους δρόμους των Βρυξελλών σε μια μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. Η προηγούμενη μεγάλη διαδήλωση εργαζομένων στο Βέλγιο είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2014.

Το Κοινό Συνδικαλιστικό Μέτωπο, που οργάνωσε την κινητοποίηση, εκτιμά ότι ο αριθμός των διαδηλωτών άγγιξε τις 100.000. Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 80.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν κόκκινες σημαίες και πλακάτ όπου εικονίζονταν πιάτα γεμάτα με ψίχουλα, καθώς το βασικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν: «Για μας τίποτα, μόνο ψίχουλα».

belgium-protest-4

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορείας, διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών και πυροσβεστικών αντλιών.

Το πρώτο κανάλι της βελγικής τηλεόρασης έκανε λόγο για μεμονωμένα επεισόδια μεταξύ λιμενεργατών, που έφτασαν στις Βρυξέλλες από την Αμβέρσα, και αστυνομικών. Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων ακινητοποιήθηκαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ πολλά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν. Την Παρασκευή έχει προκηρυχθεί πανεθνική απεργία στους σιδηροδρόμους.

Στις 6 Νοεμβρίου 2014 είχε πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μια ογκώδης διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας. Οι διεκδικήσεις των συνδικάτων παραμένουν ίδιες, καθώς λίγα έχουν αλλάξει.

Τον περασμένο Ιούλιο εγκρίθηκε οριστικά η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια μέχρι το 2025 και στα 67 το 2030, από 65 που είναι σήμερα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, να αυξήσει στο 21% τον ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα (είχε μειωθεί στο 6% το 2013) αλλά και τους φόρους στον καπνό, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, ευελπιστώντας ότι θα γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με 700 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here