Μαζικά εκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη-Ενταση σε Αθήνα-Θεσ/νίκη

Δυναμικές πορείες φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ζητούν πανεπιστήμια ανοιχτά για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, κλειστά για την αστυνομία. Σε χρήση χημικών προχώρησαν αστυνομικοί έξω από την ΑΣΟΕΕ αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Η εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζει τον αγωνα της απέναντι στον νέο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη παρά την τακτική υποχώρηση της κυβέρνησης, καθώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέβαλε τα σχέδιά του για τον Σεπτέμβρη και δεν θα στείλει κανέναν αστυνομικό μέσα στον Απρίλιο, ούτε καν στα πέντε προαναγγελθέντα ΑΕΙ.

«Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία» και «Ν.Δ. και Κεραμέως ακούστε το καλά αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά» τα συνθήματα των διαδηλωτών στην Αθήνα, που έφτασαν με την καθιερωμένη πλέον πορεία στη Βουλή, όπου άναψαν καπνογόνα, και επέστρεψαν στα Προπύλαια.

Εκτός από πολλούς φοιτητικούς συλλόγους, τo «παρών» έδωσαν πολλές ΕΛΜΕ, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), το Συντονιστικό αδιόριστων αναπληρωτών και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Λίγο μετά τη λήξη της πορείας στην Αθήνα περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την ΑΣΟΕΕ και εκεί υπήρξε μικροένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις που απώθησαν τους διαδηλωτές με χρήση χημικών.

Αύρα της αστυνομίας ήταν νωρίτερα στην Πανεπιστημίου, ενώ αστυνομικοί έκαναν ελέγχους για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας σε άτομα που πλησίαζαν στο σημείο της συγκέντρωσης.

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μαζική και η πορεία στην Θεσσαλονίκη, η οποία ξεκίνησε από την Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, όπου συνεχίζεται η κατάληψη, και θα ολοκληρωθεί στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο του συλλαλητήριου έγιναν επεισόδια μεταξύ ορισμένων ατόμων και αστυνομικών, που προχώρησαν στη χρήση χημικών έξω από τη ΔΕΘ.

Οι φοιτητές και καθηγητές λένε «όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως και στις άλλες αλλαγές που φέρνει ο νόμος στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός πρόσβασης σε αυτή και η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που επηρεάζει το μέλλον δεκάδων τμημάτων και ολόκληρων Ιδρυμάτων, αφήνοντας εκτός χιλιάδες υποψηφίους, και ζητούν να ανοίξουν οι σχολές, με όλα τα μέτρα για τον Covid-19.

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένα σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας, από την Κρήτη μέχρι την Πάτρα, τα Γιάννενα, την Καρδίτσα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και αλλού.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις έρχονται εν μέσω των εντεινόμενων διαμαρτυριών με τις φοιτητικές καταλήψεις σε ΕΜΠ και ΑΠΘ να έχουν πλαισιωθεί πλέον και από μαθητικές καταλήψεις. Προχθές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αριστοτέλειο, μέλη φοιτητικών συλλόγων του Ιδρύματος κάλεσαν σε κοινό μέτωπο φοιτητών, εκπαιδευτικών και όλης της κοινωνίας ενάντια στην εφαρμογή του νέο νόμου.  αντισταθούν στην εφαρμογή όσων προβλέπει ο νέος νόμος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here