Μαυριτανία

Η ανθρώπινη σοφία είναι διασκορπισμένη σε κάθε πλευρά του πλανήτη, σε κάθε χώρα, όσο και αν εμείς έχουμε μάθει κάποιες από αυτές να τις υποτιμούμε. Όπως μαζεύοντας διάφορα είδη λουλουδιών δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πολύχρωμο μπουκέτο, έτσι ταξιδεύοντας σε διάφορες χώρες συγκεντρώνουμε ένα πιο ολοκληρωμένο σύνολο της ανθρώπινης σοφίας, συνομιλώντας με τους κατοίκους της.

        Η Μαυριτανία είναι μια χώρα της βορειοδυτικής Αφρικής, πολύ μεγαλύτερη από την Ελλάδα (έχει έκταση 1.030.700 τετρ.χλμ.),αλλά από τις πιο αραιοκατοικημένες στον κόσμο (με πληθυσμό 4.526.000  κατοίκους στην απογραφή του 2019).Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της καλύπτεται από μία απέραντη έρημο και ανάμεσα στον πληθυσμό της κεντρικό ρόλο έχουν οι αραβικές νομάδες, Βερβέρων κ.α που κρύβουν μία βαθύτερη σοφία των ανθρώπων της ερήμου που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Νουακτσότ που οι περισσότεροι άνθρωποι το όνομά της το ακούν για πρώτη φορά.
        Αφορμή για ν’ αναφερθούμε στη Μαυριτανία έδωσε μία ενδιαφέρουσα γαλλική εκπομπή  που παρουσιάζεται στην ΕΡΤ 3.Πρόκειται γιά ένα  οδοιπορικό σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπου ο παρουσιαστής ταξιδεύοντας  με το τρένο   συνομιλεί με απλούς ανθρώπους μέσα στα βαγόνια η και εκτός αυτών σε διάφορα σημεία της χώρας όπου επισκέπτεται.
        Στη Μαυριτανία ο γάλλος παρουσιαστής βρέθηκε σε μία γιορτή ενός διαζυγίου!
Στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που μαζί με τη διαζευγμένη τραγουδούσαν και χόρευαν. Πρόκειται γιά ένα έθιμο που ακολουθείται σταθερά στη χώρα.»Εμεις στη Ευρώπη δεν αντιδρούμε έτσι» είπε ο γάλλος. Η διαζευγμένη πού επιδείκνυε με το χέρι της το χαρτί του διαζυγίου όπως και άλλες γυναίκες που συμμετείχαν στην εκδήλωση απάντησαν ότι »γιορτάζουμε την ελευθερία μας» και κάνουμε σε όλους γνωστό ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν είναι πιά παντρεμένη.
         Αυτό το περιστατικό στη Μαυριτανία μου θύμισε ένα παλιότερο έργο του Κουροσάβα. Μία ομάδα τουριστών επισκέφθηκε ένα χωριό της Ιαπωνίας και παραβρέθηκε σε μία μεγάλη γιορτή. »Τι γορτάζετε;» ρώτησαν οι επισκέπτες τους κατοίκους. »Γιορτάζουμε το θάνατο του γεροντότερου συγχωριανού μας.Έζησε  ήσυχα και απλά ως τα βαθειά γεράματα οπότε και έκλεισε ήσυχα τα μάτια του. Δεν πέθανε δυστυχισμένος και άρρωστος. Είχε μιά όμορφη φυσική ανθρώπινη πορεία και αυτό εμείς το γιορτάζουμε» απάντησαν οι χωρικοί.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here