Μαξίμου: Εποικοδομητικό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη-νησιωτών

Με μια ανακοίνωση που αγνοεί πλήρως την άγρια επίδειξη κρατικής βία και αυταρχισμού τις τελευταίες ημέρες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, το Μέγαρο Μαξίμου περιγράφει τη συνάντηση του πρωθυπουργού κυρ. Μητσοτάκη με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες των τριών νησιών. Οπως αναφέρεται ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τα νησιά, ξεκινώντας «τις επόμενες μέρες» από τη Σάμο.

Το δελτίο Τύπου του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού  αναφέρεται σε «εποικοδομητικό κλίμα», επί της ουσίας αναφέρει μόνο πως «τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις» – προφανώς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει χρόνο και να λάβει χρονική απόσταση από τα γεγονότα – και προσθέτει πως ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά «»αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο». Σημειώνεται πως από συνάντηση υπήρξαν ηχηρές απουσίες, και το Μαξίμου δεν αναφέρεται στο ποιοι ακριβώς συμμετείχαν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Στη σύσκεψη τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών. Τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις. Επίσης διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here