Μαξίμου: Ξεκινά η συγγραφή της συμφωνίας, χωρίς υφεσιακά μέτρα-περικοπές συντάξεων

ΦΩΤΟ: EYROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σε κατ΄αρχήν συμφωνία με τους εταίρους προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να χρηματοδοτηθεί η χώρα, έχει έρθει η ελληνική κυβέρνηση. Όπως αποκαλύπτουν κυβερνητικές πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ήδη στη σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group «εκκινούν οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement]».

Για να μην υπάρχει μάλιστα καμία αμφιβολία για την κινητικότητα και την πολιτική βούληση να ολοκληρωθούν τάχιστα οι διαδικασίας, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές συμπλήρωναν ότι  «θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας¨.

Είναι η πρώτη φορά που έστω και με ανεπίσημο τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο παραδέχεται την ύπαρξη συμφωνίας αλλά ορίζει και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται η συγκεκριμένη συμφωνία. Ένα πλαίσιο που τηρεί σε μεγάλο βαθμό, τις 4 προϋποθέσεις-δεσμεύσεις που είχε θέσει ο πρωθυπουργός πριν από μερικές ημέρες.

Το πλαίσιο της συμφωνίας

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται η επικείμενη συμφωνία, θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, με αφορμή την παραφιλολογία που άνθισε μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει περαιτέρω το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών,  διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι: «οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση‘, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ασφαλείς οι καταθέσεις-Δεν περικόπτονται συντάξεις

Η κυβέρνηση διαψεύδει επίσης το σενάριο για λήψη δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,8 δις ευρώ, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ. Δηλώνει ότι δεν θα υπάρχουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αν και για το ασφαλιστικό φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για μια γενναία μεταρρύθμιση του, όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός, με περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων(χωρίς να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα) και σαρωτική ενοποίηση Ταμείων. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις, τονίζεται με έμφαση.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κυβέρνηση επισείει το πρόβλημα ΔΝΤ, λέγοντας ότι αν δεν υπήρχαν οι εμμονές του, θα είχε κλείσει προ πολλού η συμφωνία. Γι αυτό και ζητά από τους θεσμούς να αναλάβουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τις ιστορικές τους ευθύνες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς όπως επισημαίνει η Ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει το δικό της χρέος.

 Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι «θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά». Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Δεν συμμερίζονται την ελληνική αισιοδοξία οι «θεσμοί»

«Εργαζόμαστε εντατικά για να εξασφαλίσουμε μία συμφωνία ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο»,  δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ντομπρόβσκις.

Δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος προς μια συμφωνία για την Ελλάδα, δήλωσε πηγή της γερμανικής αντιπροσωπείας στην G7, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ‘Ελληνα πρωθυπουργού περί «τελικής ευθείας».

Εξάλλου, αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μίλησε στον ανταποκριτή του MEGA, στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε Κασσάνδρες, είμαστε ρεαλιστές. Απλά δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

Αλλά και ο ίδιος ο Β/Σόιμπλε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD εξέφρασε την έκπληξή του για τα «νέα που έρχονται από την Αθήνα»:

«Ακούμε τις θετικές ειδήσεις που έρχονται από την Ελλάδα. Ωραία. Αλλά στην ουσία δεν έχουμε προχωρήσει πολύ παραπέρα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Για αυτό και είμαι λίγο έκπληκτος με αυτά που ακούω από την Αθήνα, ότι δηλαδή είμαστε κοντά σε συμφωνία.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here