Μαξίμου: Εκλεισε το πακέτο των 5,4 δις ευρώ-Μάχη για την αυτόματη περικοπή δαπανών αντί πρόσθετων μέτρων

 

 

Επιβεβαιώνει με άτυπο σημείωμά της η κυβέρνηση ότι το κυρίως πακέτο της συμφωνίας, των 5,4 δις ευρώ έχει κλείσει με τους θεσμούς και ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η ρύθμιση του άλλου δύσκολου πακέτου των έκτακτων, προληπτικών μέτρων καβάτζα, ύψους 3,6 δις ευρώ, τα οποία το ΔΝΤ, ακόμη και τώρα επιμένει ότι πρέπει να ληφθούν με τη μορφή συγκεκριμένων μέτρων έτοιμων για υλοποίηση μόλις διαπιστωθεί απόκλιση στόχων.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την νομοθέτηση μέτρων υπό αίρεση καθώς αυτό αντιβαίνει το νομικό σύστημα και αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.

Συγκεκριμένα το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος. Ολα αυτά θεωρούνται απαραίτητα προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η ελληνική πρόταση για αυτόματο μηχανισμό ενεργοποίησης περικοπών στις δαπάνες του προυπολογισμού θα γίνεται κατ΄έτος, μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων από την Εusrostat.

Μάλιστα οι πληροφορίες φέρουν το ΔΝΤ να επιμένει, ο κόφτης να αφορά αποκλειστικά και μόνο περικοπές δαπανών και όχι αύξηση εσόδων, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο από μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και λειτουργικά έξοδα του δημοσίου.

Η κυβέρνηση επιθυμεί ωστόσο να έχει την ευχέρεια ο υπουργός των Οικονομικών, ο οποίος θα απειλείται και με κυρώσεις εάν δεν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα περικοπών, να έχει την ευχέρεια να επιλέγει και αύξηση των εσόδων αντί περικοπών.

Στη κόψη οι διαπραγματεύσεις

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και μέχρι τώρα ουδείς γνωρίζει εαν θα υπάρξει συμφωνία μέχρι την Μ. Τετάρτη προκειμένου να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup την Μ. Πέμπτη.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Μ.Τρίτης οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους εκπροσώπους των θεσμών διακόπηκαν προκειμένου οι επικεφαλής του κουαρτέτου να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους.

Οι συνομιλίες ενδέχεται να επαναληφθούν αργότερα εντός της ημέρας ή το πρωί της Μ.Τετάρτης, αλλά ακόμα παραμένει αβέβαιο αν θα διενεργηθεί έκτακτο Eurogroup τη Μ.Πέμπτη.

Αντικείμενο των συνομιλιών είναι η νομική μορφή των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές και θα εφαρμοστούν εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η ελληνική επιχειρηματολογία

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η λοιπή διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με τη κυβέρνηση η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις.

Κατοχυρώσαμε τις κόκκινες γραμμές

Η ελληνική πλευρά, υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, έχει κατοχυρώσει όλε τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here