Μαξίμου: Εθνική επιτυχία η συμφωνία στο Eurogroup-Μείωση χρέους κατά 45 δισ. ευρώ-Ανοικτά μέτωπα σε εργασιακά, πρωτογενή πλεονάσματα

«Εθνική επιτυχία» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την απόφαση του Eurogroup, το οποίο συμφώνησε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το χρέος μειώθηκε κατά τουλάχιστον 45 δισ., ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός, εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων».

Η κυβέρνηση, καταλήγουν, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων τηρώντας σταθερή στάση στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές:

«Η απόφαση του Eurogroup για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Συγκεκριμένα, εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα.

Η κυβέρνηση εξάλλου κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν σήμερα να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:

– Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στη

– Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος.

 

 

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει:

«Θετική εξέλιξη στο Eurogroup. Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Συνεχίζουμε για εργασιακά και πλεονάσματα μετά το 2018»…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here