Μαξίμου: Δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα-Μόνος στόχος η συμφωνία

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Σε μια προσπάθεια να κλείσει οριστικά το θέμα των προαπαιτούμενων και της διαφαινόμενης απαίτησης κάποιων εκ των θεσμών(βλ. ΔΝΤ) να θέσουν επι τάπητος ζήτημα και τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων πριν την κατάληξη της δανειακής συμφωνίας με τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM), η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν πως «για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων», σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί και κάποιο τέτοιο αίτημα.

«Για την κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή προέχει η υλοποίηση της συμφωνίας της συνόδου κορυφής του Ιουλίου» ανέφερε η ίδια πηγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι σε αυτό κατατείνει η δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και η πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η κυβέρνηση απαντά με αυτόν τον τρόπο στην εντεινόμενη φημολογία ότι οι δανειστές -και ειδικά το ΔΝΤ- έχουν προβάλει αξιώσεις για την ψήφιση νέων προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή μέσα στον Αύγουστο, με επίκεντρο το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις αγορές προϊόντων.

Η επικοινωνία Τσίπρα-Ολάντ

Σχετικά με τα θέματα αυτά, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να αποσυρθεί οριστικά η αξίωση ορισμένων για ψήφιση και τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων στις αρχές Αυγούστου, πριν εκκινήσουν οι συνομιλίες για την δανειακή σύμβαση. 
Σύμφωνα με τα Νέα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι μια τρίτη μη προγραμματισμένη ψηφοφορία μπορεί να σταθεί η αφορμή για τον κλονισμό της κυβέρνησης, κάτι που θα σήμαινε πολιτική αβεβαιότητα και επιτάχυνση εξελίξεων, πριν την επικύρωση της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε όλους τους προβληματισμούς του στον Φρανσουά Ολάντ με την επισήμανση ότι ούτε στη συμφωνία της Συνόδου της Ευρωζώνης ούτε στις δύο επιστολές του υπουργού Οικονομικών προς τον ESM αναφέρεται ότι θα υπάρξει και τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων πριν την ψηφοφορία για το νέο πρόγραμμα.

«Η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι αμοιβαία» φέρεται να είπε στον συνομιλητή του ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ο Ολάντ άκουσε τις ενστάσεις του Αλέξη Τσίπρα και δεσμεύτηκε να μιλήσει προσωπικά στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για να της εξηγήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν αυτές οι εκτός προγράμματος αξιώσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here