Μάχη με το χρόνο και το «κουαρτέτο» για κλείσιμο συμφωνίας εντός 10ημέρου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ολα για όλα παίζονται πια στις επόμενες δέκα ημέρες, καθώς κυβέρνηση και θεσμοί, θα επιχειρήσουν να συγκλίνουν σε θέσεις και απόψεις, προκειμένου να ολοκληρωθούν αισίως οι διαπραγματεύσεις, με επίτευξη δανειακής συμφωνίας, ως τις 18 Αυγούστου.

Αυτό είναι το ακραίο χρονικό όριο για ψήφιση της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή, ώστε να ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες στα ξένα Κοινοβούλια και να γίνει εφικτή η εκταμίευση της πρώτης δόσης μαμούθ των 24 δις ευρώ, στις 20 Αυγούστου.

Το ορόσημο της 20ης Αυγούστου είναι αξεπέραστο, καθώς τότε λήγει το ομόλογο των 3,2 δις της ΕΚΤ το οποίο πρέπει να πληρωθεί. Γι αυτό προετοιμάζονται στις Βρυξέλλες και για την εναλλακτική λύση της χρηματοδότησης-γέφυρα, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί έως τότε συμφωνία.

Ελληνική κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών, εμφανίζονται πάντως αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία, καθώς διαπιστώνουν περισσότερες συγκλίσεις παρά αποκλίσεις στις συζητήσεις.

Τα επόμενα βήματα

Για σήμερα, Παρασκευή έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) προκειμένου να γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, ενώ οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστούν ως το Σάββατο.

Η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τοποθετείται χρονικά στις 14 Αυγούστου και, κατά συνέπεια, όλες οι πλευρές επιθυμούν να υπάρχει μέχρι τότε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τη βούληση για άμεση επίτευξη συμφωνίας αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου και τήρηση των αποφάσεων της 12ης Ιουλίου εξέφρασαν την Πέμπτη τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ.

Ικανοποιημένη η Κομισιόν

Την ικανοποίησή της για την πορεία και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων έχει επανειλημμένως εκφράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, δηλώνοντας πριν λίγες ημέρες ότι «όλες οι πληροφορίες που λαμβάνω συγκλίνουν στην επίτευξη συμφωνίας αυτόν τον μήνα, κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου».

Aνοικτά παραμένουν ακόμη τα «κόκκινα» δάνεια, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και οι μεταρρυθμίσεις για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Οσον αφορά τα εργασιακά, συμφωνήθηκε να υπάρξει διαβούλευση με τους εταίρους και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας ώστε ως τον Δεκέμβριο να υπάρξει νομοθεσία για τις συλλογικές συμβάσεις ενώ παραπέμφθηκαν για αργότερα τα αιτήματα κυρίως του ΔΝΤ, για ομαδικές απολύσεις και αλλαγές στη συνδικαλιστική νομοθεσία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here