Μάχη κυβέρνησης-δανειστών για κόκκινα δάνεια, «αρπακτικά» funds, προστασία α΄κατοικίας

Η υπόθεση της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» των Τραπεζών που ήδη ξεπέρασαν συνολικά τα 100 δις ευρώ και έχουν άμεση σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση τους, αποτελεί το σημείο τριβής κυβέρνησης-δανειστών στις συνεχιζόμενες σκληρές διαπραγματεύσεις.

Πιστοί στο νεοφιλελεύθερο δόγμα του μνημονίου, οι εκπρόσωποι των θεσμών επιχειρούν να θέσουν σε εφαρμογή το πάγιο σχέδιο τους, όπως έγινε σε Ισπανία κυρίως, για ενεργοποίηση της διαδικασίας των πλειστηριασμών στις περιπτώσεις αυτές και ταυτόχρονα πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα λεγόμενα και αρπακτικά», distress funds. Τα δύο αυτά θέματα, επιτάχυνση πλειστηριασμών και πώληση σε ξένα  είναι αλληλένδετα.

Το θέμα, στο οποίο υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων,  συζητείται εκ νέου στη σημερινή συνάντηση του Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, Όμως τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας είναι ασφυκτικά, δεδομένου ότι η υπουργική απόφαση για την τροποποίηση των διατάξεων του νόμου Κατσέλη αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

«Υπάρχει απόσταση» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη» στο θέμα των κόκκινων δανείων και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να αναζητηθεί πλέον «πολιτική λύση». Το θέμα της δανείων και των πλειστηριασμών, πάντως, θα αποτελέσει το αντικείμενο και νέου, του τρίτου, ραντεβού των υπουργών με την τρόικα την Παρασκευή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές προτείνουν:

♦ Να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για τον πλειστηριασμό ακινήτων τα 120.000 ευρώ.

♦ Να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ κατ’ άτομο ή 13.917 ανά ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

♦ Το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πρόταση αποκλίνει κατά πολύ καθώς προβλέπει:

♦ Αντικειμενική αξία 200.000 ανά άτομο, 250.000 για ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Εισόδημα: 35.000. Σύνολο οφειλών: έως 200.000.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολιάζουν ότι με την πρόταση των δανειστών επιδιώκεται να προστατευτεί από πλειστηριασμούς το 40% των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη, ενώ με την κυβερνητική πρόταση το 72,4%.

 

Οι δανειστές επιμένουν επίσης στη πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε distress funds, αλλά η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση και ζητά να μην ισχύσει για στεγαστικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here