Μαξ Σρεμς κατά facebook-ΗΠΑ: Πως ο Δαυίδ ξανα-νίκησε τον Γολιάθ

Σαν τη μάχη του Δαυίδ με το Γολιάθ μοιάζει η δικαστική αντιπαράθεση που ξεκίνησε ο νεαρός δικηγόρος Μαξ Σρεμς εναντίον του Facebook για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων. Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το 2008 και επτά χρόνια αργότερα, αφού προηγήθηκαν οι αποκαλύψεις  του Έντουαρντ Σνόουντεν, για τις υποκλοπές προσωπικών δεδομένων που πραγματοποιούσε η NSA, ο Σρεμς δικαιώθηκε με μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο της ανεξέλεγκτης όπως φαίνεται ως σήμερα,  διατλαντικής επεξεργασίας δεδομένων.

Ο Μαξ Σρεμς, χρησιμοποιεί το Facebook από το 2007. Αφορμή για να ξεκινήσει αυτή τη μεγάλη δικαστική μάχη ήταν ένα συνέδριο στη Σίλικον Βάλεϊ όπου βρέθηκε, στα πλαίσια ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. «Οι Αμερικανοί κορόιδευαν ανοιχτά τους Ευρωπαίους» για την επιμονή των τελευταίων στα θεμελιώδη δικαιώματα, εξήγησε.

Κατά την επιστροφή στην πατρίδα του, την Αυστρία, ο νεαρός φοιτητής —πού ακόμη έκανε το διδακτορικό του— ζήτησε από το Facebook να του στείλει όλα τα προσωπικά δεδομένα του, τα οποία είχε έως τότε συγκεντρώσει. Προς μεγάλη του έκπληξη έλαβε ένα τεράστιο αρχείο έκτασης 1.222 σελίδων όπου ήταν καταγεγραμμένες λεπτομερώς όλες οι πληροφορίες που τον αφορούσαν, ακόμη και αυτές που νόμιζε ότι είχε διαγράψει από τον «τοίχο» του.

Το σοκ που υπέστη όμως, του έμαθε στη συνέχεια πολλά. Οπως ο ίδιος λέει, «για τους κολοσσούς του διαδικτύου «τα προσωπικά δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο, θέλουν να τα αποκτήσουν, αυτό είναι όλο».

Τον Αύγουστο του 2011 προσέφυγε για πρώτη φορά εναντίον του Facebook καταγγέλλοντας την εταιρεία για καταχρηστική κατοχή προσωπικών δεδομένων. Η προσφυγή του —ενώπιον της Αρχής Προστασίας Ιδιωτικού Βίου (DPC) της Ιρλανδίας, της χώρας όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του Facebook— απορρίφθηκε, οπότε στράφηκε απευθείας στην ιρλανδική δικαιοσύνη που με τη σειρά της προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο και τον δικαίωσε. Με την απόφαση του ΔΕΚ τίθενται -πλεόν υπό ευθεία αμφισβήτηση οι βασικοί κανόνες που διέπουν εδώ και 15 χρόνια τη μεταφορά δεδομένων από την Εε στις ΗΠΑ για εμπορικούς σκοπούς.

Ο Μαξ Σρεμς πήγε ο ίδιος στο Λουξεμβούργο, στην έδρα του ΔΕΚ για να ακούσει την απόφαση του Δικαστηρίου, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλο πλήγμα για τη μαζική παρακολούθηση στην οποία επιδίδονται οι ΗΠΑ». Πανηγύρισε την νίκη του παραχωρώντας συνεντεύξεις και χαμόγελα.

Συνεχίζει την δικαστική μάχη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο επίτευγμα του νεαρού δικηγόρου. Ο ίδιος έχει εκδώσει το μανιφέστο «Αγωνίσου για τα δεδομένα σου» και ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο το διδακτορικό του πάνω στο θέμα. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής μιας συλλογικής αγωγής 25.000 ανθρώπων που κατηγορούν το Facebook ότι χρησιμοποιεί παρανόμως τα προσωπικά δεδομένα τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγωγή του, στην αυστριακή δικαιοσύνη, απορρίφθηκε τον Ιούλιο, όμως έχει ασκήσει έφεση.

Ο Σρεμς κάλεσε όλους τους χρήστες του Facebook να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του μέσω του ιστοτόπου www.fbclaim.com. Καθώς δεν έχει αρκετούς συνεργάτες για να επαληθεύσει την ταυτότητα όλων των εναγόντων, έχει περιορίσει στις 25.000 τον αριθμό εκείνων που θα προσφύγουν μαζί του, ζητώντας 500 ευρώ ο καθένας ως αποζημίωση για τη ζημία που υπέστησαν.

Αντιδρά το facebook

Από την πλευρά του το Facebook, τοποθετήθηκε πάνω στην απόφαση των αυστριακών δικαστηρίων χαρακτηρίζοντας «εμφανώς λανθασμένες» τις κατηγορίες που του προσάπτει ο Σρεμς, υποστηρίζει επίσης ότι ο νεαρός ακτιβιστής έχει οικονομικά κίνητρα.

Τον παραπάνω ισχυρισμό απέρριψε κατηγορηματικά ο συνήγορος του Σρεμς, Βόλφραμ Προκς καθώς, όπως είπε, ο πελάτης του «δεν ζει από αυτήν την υπόθεση, αλλά για αυτήν».

Βασικός παράγοντας για την τελική απόφαση οι αποκαλύψεις Σνόουντεν

Βασιζόμενη στις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν, η απόφαση κάνει σαφείς αναφορές σε παραβιάσεις των συνταγματικών δικαιωμάτων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών,. Το Δικαστήριο έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα PRISM, μέσω του οποίου οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν απευθείας πρόσβαση στους servers μεγάλων εταιρειών όπως η Google, η Αpple και η Facebook.

Στην προκειμένη περίπτωση, το πρώτο συνταγματικό δικαίωμα που παραβιάζεται είναι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, ενώ το δεύτερο είναι το δικαίωμα στη δικαστική προσφυγή, το οποίο οι Ευρωπαίοι στερούνται σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των δεδομένων τους στις ΗΠΑ,αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αλλάζει το νομικό καθεστώς ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ

Από δω και πέρα, οι εταιρείες που στέλνουν δεδομένα στις ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν άλλους νόμιμους τρόπους, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να καταρτίσει νέα συμφωνία. «Υπό το φως της απόφασης, θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για την εγκαθίδρυση νέου και ασφαλούς πλαισίου για τη διατλαντική μεταφορά δεδομένων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

 ‘Eως τώρα, οι αμερικανικές εταιρείες ήταν ελεύθερες να επεξεργάζονται δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ εφόσον τηρούσαν τους κανόνες της διατλαντικής συμφωνίας «Safe Harbor» του 2000. Από εχθές όμως, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριού καθιστά αυτή τη συμφωνία άκυρη, καθώς δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στην ιδιωτικότητα.

Χαιρετίζει την απόφαση ο Έντουαρντ Σνόουντεν

«Το ευρωπαϊκό δικαστήριο μόλις κατέρριψε έναν σημαντικό νόμο τον οποίο συστηματικά καταχρώνται οι υπηρεσίες για λόγους παρακολούθησης», δήλωσε ο Σνόουντεν, συγχαίροντας τον Μαξ Σρεμς για τον αγώνα του.

https://twitter.com/Snowden/status/651383168650604544/photo/1

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι: «Είναι η δεύτερη φορά σε ισάριθμα χρόνια που ο κόσμος μπορεί να βασιστεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων. Ευχαριστούμε, Ευρώπη».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here