«Μαύρη Δευτέρα «στο ΧΑΑ με βουτιά 17% του Γ.Δείκτη. Σύγκρουση ΝΔ-κυβέρνηση

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Με πτώση 22,87% ξεκίνησε τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από 37 ημερολογιακές ημέρες συνεχούς υποχρεωτικής αργίας, λόγω των capital controls. Στη συνέχεια η βουτιά περιορίσθηκε λίγο και σταθεροποιήθηκε στο 16,3%%, όμως οι απώλειες είναι ήδη πολύ μεγάλες.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται από πολλούς αναμενόμενη και «φυσιολογική αντίδραση» δεδομένων των συνθηκών ασφυξίας που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι μετά την αρχική εκτόνωση, η κατάσταση τι επόμενες ώρες και ημέρες θα αρχίσει να ισορροπεί αν και σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Οι επενδυτές, όπως είναι αναμενόμενο,  προχώρησαν  σε μαζικές πωλήσεις σε όλες ανεξαρτήτως τις μετοχές και η έλλειψη αγοραστών, οδηγεί σε ελεύθερη πτώση τις μετοχές.

Στις 10.40 ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχωρούσε στις 615,61 μονάδες , έναντι κλεισίματος στις 797,52 μονάδες στην συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου.

Ο τζίρος των συναλλαγών είναι ισχνός, γεγονός που  μαρτυρά την παντελή απουσία αγοραστών.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά 29,92% στις 461,63 μονάδες, έναντι κλεισίματος στις 498,59 μονάδες στην συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου.

Ειδικότερα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει κλειδώσει στο -30%, στα 0,28 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται επίσης στο -30% στα 0,84 ευρώ, η Alpha Bank είναι στο -29,81% στα 0,226 ευρώ και η Eurobank επίσης στο -29,86% στα 0,1010 ευρώ.

Επίθεση της ΝΔ στη κυβέρνηση 

Για ευθύνες «σε όλα τα επίπεδα» αναφορικά με τη σημερινή κατάρρευση του Χρηματιστηρίου κάνει λόγο ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τη σημερινή «Μαύρη Δευτέρα» στο ΧΑ.

«Η κυβερνητική ανευθυνότητα, οι διαρκείς παλινωδίες και ερασιτεχνισμοί, οι άστοχες δηλώσεις ακόμη και του ίδιου του Πρωθυπουργού για το τραπεζικό σύστημα και για συγκεκριμένες τράπεζες, τα επικίνδυνα παιχνίδια με plan Β και σχέδιο επιστροφής στη δραχμή, το κλείσιμο των τραπεζών και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης, οδήγησαν στη σημερινή κατάρρευση του Χρηματιστηρίου» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας. Και καταλήγει:

«Κατάρρευση με τεράστιο κόστος για τους επενδυτές. Κυρίως τους μικροεπενδυτές. Κόστος που έχει συσσωρευτεί και διογκωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ευθύνες για όλα αυτά υπάρχουν. Και θα αναζητηθούν. Σε όλα τα επίπεδα».

Aπαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ για την πορεία του Χρηματιστηρίου, κύκλοι της κυβέρνησης διευκρίνιζαν τα εξής:

  1. Οι ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με το Χρηματιστήριο έγιναν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της ΕΚΤ ενώ είχε ενημερωθεί πλήρως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
  1. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να επιχαίρει η ΝΔ και να επενδύει πάνω στην εικόνα που παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here