Μάτι: Νέα μήνυση από συγγενείς θυμάτων

Δεκαπέντε συγγενείς έξι θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι κατέθεσαν μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατά του πρώην γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Ιω. Καπάνη, της περιφερειάρχη Αττικης Ρένας Δούρου, του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκη, του Δημάρχου  Ραφήνας, Ευαγγ. Μπουρνούς, των αρμοδιων αξιωματικών του πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ και κατά των υπευθύνων του λιμενικού σώματος για την περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα.

Τα αδικήματα που τους αποδίδουν είναι αυτά της έκθεσης κατά συρροή, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια. Στην άνω των 65 σελίδων μήνυσή τους κάνουν λόγο για πλήρη εγκατάλειψη που οδήγησε στην απανθράκωση των συγγενών τους:

«Δυστυχώς οι άνθρωποι μας βρήκαν τραγικό θάνατο, πλήρως εγκαταλελειμμένοι τόσο απο την Περιφέρεια και τους Δήμους όσο και από την Πυροσβεστική και τη Αστυνομία, αλλά και τους απλλους, κατά το μόμο αρμοδιους και υπευθυνους και αυτό εγινε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την πολιτική προστασία.

Δεν είχαν ληφθεί τα καταλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, δεν κιαριστηκαν οι δεόμοι, οι πλατειες και τα οικόπεδα από τα ξερά χόρτα και κλαριά, δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018) οπως προβλέπεται από το νόμο 3013/2002 και τον Ξενοκράτη, σχετικό σχέδιο αντιμετωπισης δυσμενών καιροκών φαινομένων κι γεγονότων όπως και για πυρκαγιά.

Δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολίτες και οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Αττικής, οτι την επόμενη μέρα υπήρχε μέγας κίνδυνος πυρκαγιάς. Δεν συνεκλήθησαν όπως προβλεπει ο νόμος την προηγούμενη μέρα τησνπυρκαγιάς τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΟΠΠ για την Περιφέρεια και ΣΤΟ για τους Δημους) για την αντιμετώπιση της τυχόν πυρκαγιάς ξαο τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος ειναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών».

Το τραγικοτερο όλων ειναι συμφωνα με τους μηνυτες, πως ενώ υπήρχε προειδοποίηση μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα και δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πτροσβεστικά οχήματα. Το αποτέλεσμα ήταν όταν στις 16:30 που εκδηλώθηκε η φωτιά ατο Νταού Πεντέλης, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξη της.

Οι συγγενείς των θυματων περιγραφουν τις τραγικες αυνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκαν οι άνθρωποί τους, όπως αυτή μιας ξλικιωμένης γυναίκας η οποία έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί από τη φωτιά.

«Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της πειοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα μόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα ατη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καραβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτης της πλήρους αδιαφορίας και των λιμενικών βρήκαν τραγικό θά ατο, πνιγηκαν πολλοι άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι όπως και η μητέρα μας».

Χαρακτηρίζουν ανεύθυνο και επιπόλαιο τον ισχυρισμό της γγ πολιτικης προσασίας  οτι ηταν καταστροφή μικρής έκτασης όταν μέχρι σήμερα υπάρχουν 98 νεκρούς  και τόσο μεγάλες σε έκταση δασικες καταστροφές και καταστροφές περιουσιων.

«Η γγ πολτικής προστασίας  και περιφέρεια Αττικής υποτίμησαν κι υποβάθμισαν την όλη υπόθεση και γι αυτο δεν υπήρξε από την αρχή η απαιτούμενη κινητοποίηση και ο συντονισμός» αναφέρεται.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here