Μαρτυρίες επιβατών του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Η 4ωρη περιπέτεια πήρε τέλος σήμερα τα χαράματα με την αποβίβαση των επιβατών στον Πειραιά.
Θεωρείται πιθανόν η φωτιά  να ξεκίνησε απο φορτηγό.

Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά περί τις 04.00 και αφού έδεσε στο λιμάνι της κρουαζιέρας, στην ακτή Ξαβερίου, ξεκίνησε με τη χρήση κλίμακας της πυροσβεστικής υπηρεσίας η αποβίβαση των επιβατών ώστε να μην περάσει κανείς απο το γκαράζ όπου εξάλλου υπήρχαν πολλοί καπνοί.

H κατάσταση στο πλοίο ήταν ήδη υπό έλεγχο, καθώς ανεδίδετο μόνο καπνός, όμως παρ’ όλ’ αυτά στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα ερευνουσαν εξονυχιστικά τους χώρους του γκαράζ, προκειμένου να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες για το αν θα πρέπει να ανοίξει ο καταπέλτης των οχημάτων.

Το πλοίο μεταφέρει 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας τα οποία αναμένεται να μεριμνήσουν για όλους τους επιβάτες και τα οχήματά τους.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

«Έβαλα τα κλάματα στη αρχή αλλά μετά συνήλθα. Το πλήρωμα μοίραζε νερά και σωσίβια, ενώ ο πλοίαρχος προσπαθούσε να μας καθησυχάσει.  Ο κόσμος δεν πανικοβλήθηκε ιδιαίτερα και τα σωσίβια μας τα έδωσαν προληπτικά. Τέλος καλό, όλα καλά», λέει μια νεαρή επιβάτης.

«Είδαμε τον καπνό και πανικοβληθήκαμε, ωστόσο προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Αφού καταφέραμε να βγούμε, όλα καλά….Το πλήρωμα έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει. Είχε πολύ καπνό και προσπαθούσαμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας για να μπορούμε να αναπνέουμε».

Περιγραφή των όσων συνέβησαν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά έδωσε και ο δήμαρχος Πλατανιά Χανίων Ιωάννης Μαλανδράκης, ο οποίος ταξίδευε με το πλοίο:«Λιγο πριν τα μεσάνυχτα λάβαμε ειδοποίηση να πάμε όλοι στο χώρο της ντισκοτέκ και στο χώρο του σαλονιού» είπε ο κ. Μαλανδράκης για τα πρώτα λεπτά μετά τη φωτιά ενώ το πλοίο κινούνταν ανοιχτά της Ύδρας. «Μας είπανε με μια ανακοίνωση ότι υπάρχει φωτιά στο γκαράζ κι ότι τη σβήνουνε. Στην αρχή πηγαίναμε με έξι κόμβους την ώρα, πολύ σιγά, μετά σταμάτησε το πλοίο. Άρχισαν να μας μοιράζουν σωσίβια, αρχίζουν και κατεβάζουν βάρκες και βαρελάκια. Μάλλον έκλεισαν το γκαράζ και αρχίσανε την αυτόματη κατάσβεση από πάνω για να πλημμυρίσουν το γκαράζ»

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά, οι 875 επιβάτες του πλοίου που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά, ενημερώθηκαν ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

«Πήγαινε  με 16 κόμβους πλέον το πλοιο» σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μαλανδράκης στις 3:30  και κατευθυνόταν στο λιμανι του Πειραιά όπου έφτασε  στις 4:00 τα ξημερώματα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here