Μαρίζα Κωχ: «Το πετιμέζι της Μαρίζας»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Την τέχνη της αγροτικής ζωής τη γνωρίζει από μικρή και έχει παραμείνει αγρότισσα, αφού καλλιεργεί από το 1974 το μικρό της ελαιώνα στην Καρδαμύλη της Μάνης. Κατέχει την τέχνη του πετιμεζιού, την είχε μάθει στα δύσκολα χρόνια της Σαντορίνης και ποτέ δεν έπαψε σε όλα τα χρόνια της ενήλικης ζωής της, από τη δεκαετία του ’70, να αφιερώνει το μήνα Σεπτέμβρη στην ετοιμασία του πετιμεζιού. Τυχερά τα παιδιά τού μη κερδοσκοπικού Κέντρου Βιωματικής Μουσικής που γεύονται έπειτα από κάθε μάθημα τηγανίτες με πετιμέζι, όπως γίνεται στα αρχονταρίκια των μοναστηριών.

Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε για δεύτερη χρονιά  και το βαρέλι με το αρωματικό κρασί της, το οποίο βάφτισε «Fata Morgana», όπως το ιστορικό της δισκογραφικό άλμπουμ σε ποίηση του Νίκου Καββαδία, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1977. 

– Μάθε τέχνη;

«Δεν είναι η μοναδική τέχνη αυτή του πετιμεζιού που γνωρίζω. Γνωρίζω ακόμα να φτιάχνω ένα πατροπαράδοτο ποτό με αρωματικά βότανα, γλεύκο (πετιμέζι) και τρεις ποικιλίες κρασιών. Χρόνια τώρα αποτελεί το γιορτινό κέρασμα της φαμίλιας μας. Ενα ποτό αρωματισμένο με βότανα που μαζεύω εγώ απ’ τον Ταΰγετο».

– Σαντορινιό;

«Αυτό το ποτό ωριμάζει στο οινοποιείο του Θηραίου Μιχάλη Κορωναίου, για να εμφιαλωθεί και να μας δοθεί μέσα στην άνοιξη σε περιορισμένη παραγωγή. Οι γευσιγνώστες που το δοκίμασαν το χαρακτήρισαν θεσπέσιο και περιμένουν να δικαιωθούν. Το όνομά του είναι «Fata Morgana», γιατί θεωρώ ότι αυτό του ταιριάζει. Ετσι σκέφτηκα ότι μπορούμε να ακούμε Νίκο Καβαδία και να πίνουμε το γλυκόπιοτο «Fata Morgana». Φαντάζομαι ένα ταξίδι στην άγονη γραμμή των νησιών μας κι εγώ να γεμίζω τα ποτήρια των επιβατών στο κατάστρωμα του πλοίου».

– Δεν είναι ευφάνταστο;

«Να, με αυτόν τον τρόπο νιώθω να αντιστέκομαι στον άνισο πόλεμο που βρεθήκαμε όλοι όσοι ζούμε στην Ελλάδα κι έτσι να διαφυλάξω όπως πάντα έκανα την τέχνη του τραγουδιού μου από τις συνθήκες της προχειρότητας που μας επιβάλλει η εποχή. Δεν μένω ποτέ άπραγη. Αλλωστε είμαι χαρισμένη στα παιδιά και στη μουσική τους αγωγή. Από την κορφή της πολύχρονης διαδρομής στη μουσική αυτό που λαχταρώ είναι να μεταδώσω στους νεότερους και ασφαλώς στα παιδιά την αγάπη μου για τη μουσική».

– Η βιωματική μουσική;

«Γι’ αυτό το λόγο διατηρώ και το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής κόντρα στις αντιξοότητες που μας περιβάλλουν και έτσι παίρνω και δίνω χαρά μέσα απ’ το τραγούδι. Πιστεύω ότι αυτή η νέα προσπάθεια που κάνω με το γλυκόπιοτο «Fata Morgana» θα με βοηθήσει να στηρίξω το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, που φέτος συμπληρώνει δεκαπέντε χρόνια δραστηριότητας. Ετσι μπορώ να νιώθω κι εγώ την ικανοποίηση που αισθάνονται οι παιδαγωγοί, οι οποίοι έχουν χαρίσει τον εαυτό τους στα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο παραμένω συνοδοιπόρος με τους ανθρώπους της τάξης μου, τους λαϊκούς ανθρώπους που αντιστέκονται σ’ αυτή τη συμφορά που βρήκε τον τόπο μας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here