Μαρία Παπαγιάννη: «Η συνάντηση με ένα βιβλίο σου αλλάζει τη ζωή»

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ο Νιλς ήταν ένα κακότροπο και τεμπέλικο αγόρι που φερόταν άσχημα στους ανθρώπους και στα ζώα. Πετώντας με τις αγριόχηνες για έναν ολόκληρο χρόνο, θα ζήσει φοβερές περιπέτειες και θα επιστρέψει σοφότερος και γεμάτος αγάπη για όλα τα πλάσματα που συγκατοικούν στον ίδιο πλανήτη. Η Μαρία Παπαγιάννη αφηγείται στα παιδιά σαν παραμύθι το αριστούργημα της Σέλμα Λάγκερλεφ. Ένα αγόρι, ένα κοπάδι αγριόχηνες, ένας αετός θα συναντηθούν στα σύννεφα και θα μοιραστούν περιπέτειες, φόβους, εχθρούς. Θα ανακαλύψουν τη χαρά να αγωνίζεσαι για όσους και όσα αγαπάς και πιστεύεις.

“Οι περιπέτειες του Νιλς”, διασκευή: Μαρία Παπαγιάννη, εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά, Εκδόσεις Πατάκη. Η Μαρία Παπαγιάννη γεννήθηκε το 1964 στη Λάρισα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη Ελληνική Φιλολογία. Μετά ήρθε στην Αθήνα κι έκανε διάφορες δουλειές. Δούλεψε ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, σε εφημερίδες και περιοδικά.Έχει λάβει τις παρακάτω διακρίσεις:Έπαινος από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου για το έργο «Πιάστε τους!»Βραβείο Κύκλου Παιδικού Βιβλίου για το έργο της «Ως δια μαγείας».
Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω για το έργο της «Ως δια μαγείας».

-Πως αποφάσισες να ξαναγράψεις την ιστορία του Νιλς;

Το αγαπάω πολύ αυτό το βιβλίο. Πριν από χρόνια σε μια παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής σκεφτόμασταν ποιο κλασικό έργο θα δουλεύαμε  για αφηγητή και συμφωνική ορχήστρα. Τότε πρώτη φορά ασχολήθηκα με το μυθιστόρημα της Λάγκερλεφ κι ενθουσιάστηκα. Πάντα λοιπόν ήθελα να την ξαναπώ την ιστορία. Όταν αποφασίσαμε με την Έλενα Πατάκη να κάνουμε μια σειρά με διασκευές πρότεινα τον Νιλς. Ταίριαζε πολύ σ΄ αυτό που σχεδιάζαμε. Η σειρά λέγεται «Πες το μ΄ ένα παραμύθι» και κάθε βιβλίο θα είναι αφιερωμένο σε μια χώρα.

-Τι είναι αυτό που κάνει αυτή την  ιστορία των εκατό χρόνων διαχρονικά επίκαιρη;

Η Λάγκερλεφ μιλάει για θέματα που μας απασχολούν πάντα.  Θέλει να μάθει ο Νιλς και φυσικά όλα τα παιδιά ότι η γη ανήκει σε όλους κι ότι οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να τη σέβονται και να σταματήσουν να την πληγώνουν. Ο Νιλς μιλώντας τη γλώσσα των πουλιών και των ζώων θα ανακαλύψει την αγωνία τους για επιβίωση. Κι έτσι θα μάθει να σέβεται το θαύμα της ύπαρξης.

-Πρωτοπόρα η Λάγκερλεφ για την εποχή της;

Τρομερά. Φαντάσου να κλείσει σ΄ ένα σχολικό αναγνωστικό αυτό το συναρπαστικό ταξίδι. Ένα παραμύθι δηλαδή και καθόλου ένα βαρετό διδακτικό αναγνωστικό.  Μια ιστορία που συνδυάζει την ποίηση με τη δράση, τη φαντασία με την γνώση. Μέσα από συνεχή εναλλαγή εικόνων τα παιδιά γνωρίζουν την ομορφιά της πατρίδας τους και ταξιδεύουν ως την πιο απομακρυσμένη περιοχή της.

-Παίρνεις μια κλασική περιπέτεια και με αυτή ταξιδεύεις τα παιδιά στη φαντασία που τόσο έχουμε ανάγκη;

Μου αρέσει πάρα πολύ να δουλεύω πάνω σε τόσο σημαντικά βιβλία. Νιώθω κι εγώ μετά το συναρπαστικό αυτό ταξίδι σοφότερη. Το δύσκολο ήταν να μπορέσω να πω την ιστορία τόσο σύντομα χωρίς να απαριθμώ περιπέτειες αλλά αντίθετα μεταδίδοντας την μαγεία, το ταξίδι, την περιπέτεια. Ελπίζω να ταξιδέψουν και τα παιδιά μαζί μου όπως και ο Νιλς στην πλάτη ενός χήνου πάνω απ΄ αυτή την μαγική χώρα. Κι ελπίζω να μάθουμε ότι με μια ιστορία όλα μπορείς να τα πεις κι αλλιώς. Τα παραμύθια και οι ιστορίες είναι σύμμαχοί μας στα δύσκολα. Είναι εργαλεία για να μπορέσεις να πεις πράγματα που δεν μπορείς να πεις. Κι από την άλλη πλευρά είναι μαγεία.

-Πόσο διαφορετικός είναι ο μικρούλης μετά το ταξίδι;

Ο Νιλς δεν είναι ένα υποδειγματικό παιδί. Αντίθετα είναι ένα κακότροπο, τεμπέλικο αγόρι που φέρεται άστοργα στους γονείς του και βάναυσα στα ζώα. Γι΄ αυτό θα τιμωρηθεί. Μάγια θα τον μεταμορφώσουν σ΄ ένα μικροσκοπικό ξωτικό. Για έναν χρόνο θα ταξιδέψει με το κοπάδι της φοβερής Άκα, θα κάνει φίλους, θα μάθει να μοιράζεται, θα καταλάβει ότι στη ζωή πρέπει να αγωνίζεσαι καθημερινά. Ο Νιλς θα επιστρέψει σοφότερος και ταπεινότερος γεμάτος αγάπη για όλα τα πλάσματα της φύσης

-Ασχολείστε χρόνια με την παιδική λογοτεχνία, πως θα καταφέρουμε να μπολιάσουμε τη μαγεία και τη φαντασία στα παιδιά μέσα από τη λογοτεχνία στα σχολεία;

Εσείς είστε εκπαιδευτικός και βλέπετε καθημερινά παιδιά, παιδιά με προβλήματα, παιδιά με φόβους και αγωνίες αλλά παιδιά με μεγάλα αποθέματα τόλμης και γενναιότητας. Νομίζω ότι τα παιδιά στα πρώτα χρόνια του σχολείου έχουν μαγικές ικανότητες. Μπορούν και μεταμορφώνουν τα πάντα. Μπορούν και τρέχουν από τον πραγματικό κόσμο στον κόσμο της φαντασίας χωρίς δυσκολία. Κι από την άλλη δεν μπερδεύονται. Ξέρουν πολύ καλά πως όταν ξεκινήσει το «Μια φορά κι έναν καιρό» ανοίγουμε το πορτάκι για κει που όλα μπορούν να συμβούν. Και πόσο ανάγκη έχουν τον άλλο αυτό κόσμο για να μπορέσουν να εξηγήσουν όλα όσα δεν καταλαβαίνουν στις δύσκολες καθημερινές σχέσεις. Αλλά όπως όλα έτσι και η φαντασία είναι θέμα εξάσκησης. Τα βιβλία θα τους δώσουν φτερά. Δεν ξέρω πως θα καταφέρουμε να τους μεταδώσουμε την αγάπη για την ανάγνωση και το βιβλίο. Νομίζω όμως ότι ο μόνος δρόμος είναι να απολαύσουν ένα βιβλίο. Να συναντήσουν ένα βιβλίο που θα τους αλλάξει τη ζωή.

-Πήρε τις λέξεις και τις βούτηξε στα χρώματα η Μυρτώ Δεληβοριά;

Η Μυρτώ είναι φοβερή και τρομερή. Ήμουνα πολύ τυχερή γιατί ανήκει στη γενιά που αγάπησε πολύ τον Νιλς. Όταν της το ζητήσαμε λοιπόν ενθουσιάστηκε. Κι όταν έχεις ταλέντο και μεράκι κάνεις θαύματα. Κυριολεκτικά βούτηξε στα χρώματα κι έκανε το βιβλίο φωτεινό ταξίδι. Μας ταξίδεψε πάνω από τις λίμνες, τα νησιά, τις θάλασσες, τα βουνά, τα δάση, τις πόλεις. Γενικά μ΄ αρέσει να συνεργάζομαι με ανθρώπους που αγαπώ κι εκτιμώ. Η Μυρτώ πέρα από ικανή και ταλαντούχα είναι η ίδια σαν παραμύθι. Ευγενική και γενναιόδωρη όπως όλοι οι ήρωες των παραμυθιών.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here