Mαρία Παπαδάκη:  Το ευλογημένο ψέμα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Η ιστορία ενός ανθρώπου που επιθυμούσε να γίνει τραγουδιστής.    Όμως, σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής, η ίδια η μοίρα, μ’ έναν παράξενο τρόπο, τον επιλέγει να γίνει ιερέας. Χάνει την αγάπη τραγικά κι αναγκάζεται να βιώσει έναν γάμο συμβιβασμού για να μπορέσει να χειροτονηθεί. Ο Γιάννης γίνεται ένας εντελώς εναλλακτικός ιερέας, που βρίσκεται πάντα κοντά στις χαρές και στις πίκρες των ανθρώπων της ενορίας του κι όχι μόνο. Αγαπιέται πολύ απ’ το ποίμνιό του, που τον υποστηρίζει και τον υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια.  Το ξεκίνημα και η πορεία του στην ιεροσύνη εξελίσσονται με αναπάντεχες εναλλαγές, που διαφοροποιούν όλα τα μέχρι τότε δεδομένα και οδηγούν τον παπα-Γιάννη μπροστά σε ανατροπές που αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητά του. Στην παρ’ ολίγον απώλεια της επαφής του με την πραγματικότητα και την ίδια τη ζωή, εμφανίζεται ένας άνθρωπος που μόλις έχει ξεφύγει από την άβυσσο της κατάθλιψης. Η Μαρία θα δει σαν θείο δώρο τη συνάντησή της με τον παπα-Γιάννη και θα τον φέρει κοντά της μ’ ένα απροσδόκητο και ευφάνταστο ψέμα… Όμως, όταν μια επιλογή στηρίζεται σ’ ένα ψέμα, έστω κι ευλογημένο, που σώζει και σκορπά ευτυχία, αργά ή γρήγορα οι ίδιες οι περιστάσεις, καμμιά φορά κι η τύχη, θα ανασύρουν στο φως την αλήθεια! Και τότε… είναι μοιραίο τα πράγματα να πάρουν εντελώς ανεξέλεγκτη τροπή. Ένας άνδρας ανάμεσα σε μια αλήθεια σκληρή κι ένα ψέμα ευλογημένο! Τί θα διαλέξει;  Μια γυναίκα που απαρνιέται την πραγματικότητα και μπλέκεται στα δίχτυα του απόλυτου έρωτα. Θα μπορέσει να βρει διέξοδο; Ένα παιδί που βιώνει την εγκατάλειψη στους τέσσερεις τοίχους ενός ορφανοτροφείου. Θα αγαπηθεί κάποτε όπως αξίζει να αγαπιέται πάντα ένα παιδί; 

Η Μαρία Παπαδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε λογιστικά και αγγλικά. Το πρώτο της βιβλίο ήταν η ποιητική συλλογή με τίτλο Αγάπες δροσουλίτες (εκδόσεις Γκοβόστης). Το δεύτερο ήταν το μυθιστόρημα με τίτλο Τί γυρεύω εγώ εδώ(εκδόσεις Φίλντισι – 2014). Το τρίτο ήταν το μυθιστόρημα Κλειστό λόγω αγάπης (εκδόσεις Ωκεανίδα – 2016), το οποίο έγινε best seller στα βιβλιοπωλεία των Public. Το τέταρτο ήταν το μυθιστόρημα Κρουσταλλένια μου (εκδόσεις Ωκεανίδα – 2017).Συνεργάστηκε με το διαδικτυακό περιοδικό Μουσικόραμα, με συνεντεύξεις και άρθρα. Στη στιχουργική της πορεία συνεργάστηκε με πολλούς και αξιόλογους συνθέτες, όπως τους Βάσω Αλαγιάννη, Χρήστο Νικολόπουλο, Γιάννη Νικολάου, Λίνο Κόκκοτο, Νότη Μαυρουδή, Αντώνη Μιτζέλο, Παναγιώτη Στεργίου, Αρετή Κοκκίνου, Πασχάλη Τόνιο, Ζωή Τηγανούρια, Βαγγέλη Μαχαίρα, Σταμάτη Χατζηευσταθίου, Βαγγέλη Σίμο, Γιώργο Γελαράκη, Γιώργο Βασιλάκη, Τάσο Ζαφειρίου, Δημήτρη Γαλίτη, Παναγιώτη Κελάνδρια, Γιάννη Ανδρακάκο, Socrates, Νίκο Πιτλόγλου, Νάνσυ Κανέλλη, Ξένια Δικαίου, Αλέξη Καραβέργο, Στέλιο Τζανετή, Μάρθα Οικονομοπούλου κ.ά.
Εκτός Ελλάδος, συνεργάστηκε με τον Ελληνοαμερικανό συνθέτη Daniel Alcheh, γράφοντας τους στίχους σε τέσσερα τραγούδια που ερμήνευσαν ο Βασίλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός και η Σοφία Παπάζογλου, στο soundtrack της χολιγουντιανής ταινίας Τhe trouble with Bliss, που διακρίθηκε στα Media Awards του Χόλιγουντ. Συνεργάστηκε επίσης με αξιόλογους ερμηνευτές, όπως τους Βασίλη Λέκκα, Γιώργο Νταλάρα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Βασίλη Σκουλά, Παντελή Θαλασσινό, Λένα Αλκαίου, Μελίνα Κανά, Σοφία Παπάζογλου, Μιχάλη Κουνάλη, Ερωφίλη, Μπάμπη Τσέρτο, Μαρία Σουλτάτου, Μαρία Αναματερού, Δήμητρα Μαστορίδου, Μάκη Σεβίλογλου, Νίκο Καρακαλπάκη, Γιολάντα Δαναού, Ανδρόνικο Λευκαρίτη, Κατερίνα Βερβέρη, Βασιλική Στεφάνου, Γεωργία Αγγέλου, Λάμπρο Βασιλείου, Έρρικα Πατρικίου, Στέλλα Μαρνελάκη, Βασίλη Παϊτέρη, Νεφέλη, Ξένια Ροδοθεάτου, Αντιγόνη Κατσούρη, Κάρμα κ.ά.

Eυλογημένα ψέμα

Η ιστορία ενός ανθρώπου που επιθυμούσε να γίνει τραγουδιστής.

Όμως, σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής, η ίδια η μοίρα, μ’ έναν παράξενο τρόπο, τον επιλέγει να γίνει ιερέας. Χάνει την αγάπη τραγικά κι αναγκάζεται να βιώσει έναν γάμο συμβιβασμού για να μπορέσει να χειροτονηθεί. Ο Γιάννης γίνεται ένας εντελώς εναλλακτικός ιερέας, που βρίσκεται πάντα κοντά στις χαρές και στις πίκρες των ανθρώπων της ενορίας του κι όχι μόνο. Αγαπιέται πολύ απ’ το ποίμνιό του, που τον υποστηρίζει και τον υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια.
Το ξεκίνημα και η πορεία του στην ιεροσύνη εξελίσσονται με αναπάντεχες εναλλαγές, που διαφοροποιούν όλα τα μέχρι τότε δεδομένα και οδηγούν τον παπα-Γιάννη μπροστά σε ανατροπές που αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητά του. Στην παρ’ ολίγον απώλεια της επαφής του με την πραγματικότητα και την ίδια τη ζωή, εμφανίζεται ένας άνθρωπος που μόλις έχει ξεφύγει από την άβυσσο της κατάθλιψης. Η Μαρία θα δει σαν θείο δώρο
τη συνάντησή της με τον παπα-Γιάννη και θα τον φέρει κοντά της μ’ ένα απροσδόκητο και ευφάνταστο ψέμα… Όμως, όταν μια επιλογή στηρίζεται σ’ ένα ψέμα, έστω κι ευλογημένο, που σώζει και σκορπά ευτυχία, αργά ή γρήγορα οι ίδιες οι περιστάσεις, καμμιά φορά κι η τύχη, θα ανασύρουν στο φως την αλήθεια! Και τότε… είναι μοιραίο τα πράγματα να πάρουν εντελώς ανεξέλεγκτη τροπή.
Ένας άνδρας ανάμεσα σε μια αλήθεια σκληρή κι ένα ψέμα ευλογημένο! Τί θα διαλέξει;
Μια γυναίκα που απαρνιέται την πραγματικότητα και μπλέκεται στα δίχτυα του απόλυτου έρωτα. Θα μπορέσει να βρει διέξοδο; Ένα παιδί που βιώνει την εγκατάλειψη στους τέσσερεις τοίχους ενός ορφανοτροφείου. Θα αγαπηθεί κάποτε όπως αξίζει να αγαπιέται πάντα ένα παιδί;

-Στο καινούργιο σου βιβλίο «Ευλογημένο ψέμα» εκδόσεις Ωκεανός, ο κεντρικός σου ήρωας είναι άνδρας. Πώς έγινε;

Προέκυψε απ’ την ιστορία του παπά Γιάννη που ξεκινά από αληθινή ιστορία και με την τέχνη της μυθοπλασίας μεταλάσσεται και εξελίσσεται σχεδόν κινηματογραφικά με πλοκή, εικόνες, δράση και μπόλικο συναίσθημα. Ο κεντρικός μου ήρωας εδώ λοιπόν είναι άνδρας και μάλιστα ένας ιερέας που κάποτε ήθελε να γίνει τραγουδιστής! Θα τα καταφέρει;

-Πιστεύετε ότι η ζωή κάθε ανθρώπου είναι το πεπρωμένο του ή ο ίδιος ο άνθρωπος επιλέγει με τις ενέργειές του το δρόμο του;

Κλίνω προς το δεύτερο, αλλά δεν αποκλείω και το πρώτο. Ίσως η πορεία κάθε ανθρώπου στη ζωή να είναι τελικά προδιαγεγραμμένη, αλλά με την ελευθερία επιλογής ανάμεσα σε δρόμους και αποφάσεις οδηγείται σ’ έναν προορισμό της αρεσκείας του. Ή ίσως τα γυρίσματα του χρόνου να φέρνουν γεγονότα που δρουν καταλυτικά και αλλάζουν τα δεδομένα μιας ζωής. Το ίδιο συνέβη και στην πορεία του Γιάννη, του κεντρικού μου ήρωα στο «Ευλογημένο ψέμα». Άλλον διαλεγόνα είχε κάνει κι άλλος του προέκυψε. Επέλεξε να γίνει τραγουδιστής, αλλά κάποιες τραγικές καταστάσεις άλλαξαν τα σχέδιά του. Έτσι έγινε ιερέας κι αφοσιώθηκε σ’ αυτό… μέχρι νεωτέρας της ζωής βέβαια!

-«Ευλογημένο ψέμα»! Είναι αναγκαία τα ψέματα πολλές φορές; Αν… ναι, μπορεί να είναι και ευλογημένα;

Τα κατά συνθήκην ψέματα καμμιά φορά είναι αναγκαία. Κάτω απ’ την ασπίδα τους ίσως προστατεύονται ψυχές απ’ τις πληγές μιας σκληρής αλήθειας. Γίνονται αρωγοί της ευτυχίας που ίσως και να κατέρρεε μπροστά στον καταπέλτη της πραγματικότητας! Τα ζωτικά ψεύδη καμμιά φορά σώζουν ζωές! Ακριβώς αυτό είναι και το… ευλογημένο ψέμα! Ζωτικό και ζωοδόχο! Ένα ψέμα που λέει μια απελπισμένη ψυχή. Και δεν το κάνει μόνο για δικό της καλό, μα και για το καλό των αγαπημένων της!

-Προσεγγίζεις και αναλύεις τον ιερέα μ’ έναν τρόπο οικείο σ’ αυτό το πρόσωπο. Μήπως είναι υπαρκτός;

Και βέβαια είναι υπαρκτό πρόσωπο ο παπά Γιάννης! Ένας ιερέας που θαυμάζω για την αγάπη που προκαλεί στο ποίμνιό του! Ένας ιερέας εναλλακτικός, κοντά στους ανθρώπους και μακριά απ’ τους εγωϊσμούς και τα συμφέροντα που πολλές φορές ακολουθούν κατά πόδας το… ράσο! Ένας ιερέας αρωγός, αδελφός, προστάτης, φίλος γκαρδιακός που δεν διστάζει να ρίξει και τις ζεϊμπεκιές του άμα λάχει σε κάποια γιορτινή μάζωξη! Ένας ιερέας που δεν διστάζει να ερωτευτεί και να ζήσει στο έπακρον! Ένας άνθρωπος! Γιατί αυτό πρέπει να είναι οι ιερείς! Πρώτα άνθρωποι και μετά λειτουργοί της Εκκλησίας!

– Ο έρωτας, η φιλία και η πίστη κυριαρχούν στο βιβλίο σου. Για πες μου λίγα λόγια γι’ αυτό…

Ναι! Πιστεύω και στα τρία ακράδαντα, γι αυτό κι αυτές οι αξίες κρατούν τη μερίδα του λέοντος στο βιβλίο μου! Ο έρωτας για μένα είναι η κινητήριος δύναμη στον άνθρωπο! Χωρίς αυτόν η ζωή είναι ρηχή και μίζερη! Η φιλία είναι το παν! Μπορεί να χάσεις τα πάντα, όμως ποτέ δεν πρόκειται να χάσεις έναν καλό φίλο! Θα σταθεί λαμπάδα αναμμένη στα σκοτάδια σου και θα σου φωτίσει τη ζωή! Η πίστη γενικά, και όχι μόνο στα Θεία είναι για μένα το άλας της γης! Γενά ελπίδα, δύναμη, ανακαλύπτει καινούργιες παραλλήλους! Και τα τρία λοιπόν κυριαρχούν στο «Ευλογημένο ψέμα» και φέρνουν τους ήρωές του αντιμέτωπους με τις ψυχές τους!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here