Μαρία Αγγελίδου, Ελένη Σβορώνου: Δημιουργικός… περίπατος στο δάσος του παραμυθιού

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Στο δάσος της παιδικής λογοτεχνίας παρέα με τον Λύκο, την Αλίκη, τον Όλιβερ και τον Πίτερ.  Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με Μαρία Αγγελίδου και Ελένη Σβορώνου.

-Στις μέρες μας βγαίνουν πάρα πολλοί νέοι τίτλοι παιδικών και εφηβικών βιβλίων. Αλήθεια, γιατί θέλουν τόσοι πολλοί άνθρωποι να γράψουν για παιδιά και νέους;

ΕΣ: Οι άνθρωποι που έρχονται κοντά μας για να γράψουν είναι καταρχήν αναγνώστες. Συχνά έχουν γίνει πρόσφατα γονείς ή γιαγιάδες ή παππούδες και διαβάζουν βιβλία στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Κοντά σε αυτό έρχεται και η ανάγκη να πούνε την δική τους ιστορία. Είναι όμως και πολλοί αυτοί που δεν έχουν καμία σχέση με το παιδί. Δεν είναι ούτε γονείς, ούτε δάσκαλοί, απλώς θέλουν πούνε τις ιστορίες τους και ξέρουν πως υπάρχουν τρόποι για να τις πούνε καλύτερα. Όσο πιο πολύπλοκος γίνεται ο κόσμος, όσο πυκνώνουν τα δίκτυα επικοινωνίας, μιας αποσπασματικής επικοινωνίας, τόσο αυξάνει η ανάγκη να βγάλεις νόημα. Και το νόημα το δίνουν οι ιστορίες.

-Διαβάζουν καθόλου κλασική λογοτεχνία τα παιδιά;

ΜΑ: Στη δίνη αυτού του ποταμού εκδοτικής παραγωγής που αναφέραμε, δημιουργοί και αναγνώστες αναζητούμε διαρκώς το νέο. Ωστόσο, στα παιδικά ράφια των βιβλιοπωλείων το ρεύμα της νεωτερικότητας δεν έχει καταφέρει να εκθρονίσει τίτλους των περασμένων αιώνων, παραμύθια μεσαιωνικά, μύθους κυριολεκτικά αρχαίους. Η κλασική λογοτεχνία, ενήλικη και παιδική,  αντέχει στο χρόνο. Αλλά οι παιδικοί κλασικοί αντέχουν και στα κύματα του νεωτερισμού – καταλαμβάνοντας σταθερά τις πρώτες θέσεις στις λίστες των ευπώλητων!

-Γι αυτό εστιάζετε στην κλασική παιδική λογοτεχνία στο σεμινάριό σας και γράφετε, λέτε, με οδηγό τους κλασικούς;

ΕΣ: Ακριβώς. Όχι βέβαια για να μιμηθούμε τους κλασικούς, αυτό δε θα είχε κανένα νόημα, ούτε είναι δυνατό να γίνει, αλλά για να συνειδητοποιήσουμε τι υπήρξε, να ασκηθούμε στο ύφος, στο σμίλεμα των χαρακτήρων, στην επιλογή των κατάλληλων λέξεων, στην κοινωνική κριτική που δεν καταντά μανιφέστο, στη διεισδυτική ματιά στην παιδική ηλικία, και σε όλα αυτά που συχνά προσπερνάμε σήμερα όταν γράφουμε βιαστικά, από τις «ευκολίες μας». Με το νου μας στην επικαιρότητα και τη διδαχή. Βεβαίως θα δούμε κι εμείς κριτικά τους κλασικούς, θα τους εντάξουμε στην εποχή τους, θα συζητήσουμε πώς διαμόρφωσαν και πώς διαμορφώθηκαν οι ίδιοι οι συγγραφείς από το γούστο και τις αντιλήψεις της εποχής τους. Θα ανιχνεύσουμε το παιδί και την εξέλιξή του μέσα στον χρόνο μέσα από τη λογοτεχνία. Όλα αυτά θα φωτίσουν και θα οδηγήσουν τη δική μας πένα. Θα μας βοηθήσουν να βρούμε το δικό μας ύφος για να πούμε με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία που θέλουμε να πούμε στα σημερινά παιδιά.

-Λίγα παραπάνω για τη «ύλη» που θα καλύψετε;

Μ.Α.: Στον κύκλο αυτό των δέκα συναντήσεων θα περιηγηθούμε στο δάσος του παραμυθιού, λαϊκού και λόγιου, του παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου, του κοινωνικού και ιστορικού μυθιστορήματος, της «ιδιοποιημένης λογοτεχνίας» (μυθιστορήματα που γράφτηκαν για ενήλικες αλλά εντάχθηκαν στον κανόνα της παιδικής λογοτεχνίας), της διδακτικής/ηθικοπλαστικής ιστορίας, της επιστημονικής φαντασίας, της «nonsense» λογοτεχνίας, της περιπέτειας περιπλάνησης, της αστυνομικής λογοτεχνίας, των εικονογραφημένων που “έγιναν”  λογοτεχνία, της λογοτεχνίας του φανταστικού και των υβριδικών ειδών ή των έργων που κάθε χαρακτηρισμός ή ένταξη σε είδος τα προδίδει.

-Τελικά διδάσκεται η γραφή; Οι κλασικοί δεν διδάχθηκαν από κανέναν γραφή!

Ε.Σ.: Ο ζωγράφος, ο μουσικός, ο ηθοποιός γιατί διδάσκονται την τέχνη τους; Γιατί λοιπόν να μην ισχύει το ίδιο και για την τέχνη της γραφής; Πάντως ας τονίσουμε και το εξαιρετικό κλίμα που δημιουργείται ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Οι συζητήσεις είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, οι συμμετέχοντες δημιουργούν δεσμούς μέσα από τις ιστορίες τους. Είναι μία μοναδική εμπειρία και για εμάς, φυσικά, που συντονίζουμε αυτό το σεμινάριο.

Πληροφορίες:

Τα μαθήματα διεξάγονται στον Ιανό, Τετάρτες, 17:30-20:30.
Ο κύκλος περιλαμβάνει δέκα συναντήσεις.

Έναρξη: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου.

Συνάντηση γνωριμίας: Τρίτη 23/10 στις 20:30 στο καφέ του Ιανού.

 

Περισσότερα στο http://ianos-seminaria.gr/el/market/product/4983

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here