Μάρδας, ώρα 8.00 «Μας λείπουν 400 εκατ. » Ωρα 11.00 «…τα βρήκαμε»

Η αναστάτωση   που προκάλεσε  νωρίς το πρωί  δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημ. Μάρδα στο MECA  οτι » μας λείπουν 400 εκατομμύρια  ευρώ τον Απρίλιο » οδήγησε τον ίδιο, τρείς ώρες μετά , να δηλώσει στην τηλεόραση του ΣΤΑΡ ότι » κάναμε σύσκεψη και τα βρήκαμε».

» Μας  λείπουν 400 εκατομμύρια δήλωνε  νωρίς το πρωί  ο κ. Μάρδας για  να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους. Δεν είναι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις είναι και οι λειτουργικές δαπάνες».

Μιλώντας τρείς ώρες αργότερα  στο  ΣΤΑΡ  δήλωσε ότι τα 400 εκατομμύρια έχουν βρεθεί . » Κάναμε συσκέψεις όλη αυτή την μιάμιση ώρα και θεωρούμε ότι καλύπτεται αυτό το ποσό. Είδαμε  πόσα χρήματα μπορούν να έρθουν αμέσως  και θεωρούμε ότι σύμφωνα με αυτά που έχουμε και αυτά που προσδοκούμε θα ξεπεραστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Όπως είπε, το διάστημα που μεσολάβησε από τις πρωινές του δηλώσεις, δούλεψαν στο υπουργείο και τελικά, βρέθηκαν τα χρήματα,  για τα οποία νωρίτερα  ο αναπληρωτής υπουργός δήλωνε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν  θα τα έχει στις 24 και 27 Απριλίου.

Ερωτηθείς για το από πού βρέθηκαν  τα χρήματα αυτά, ο κ. Μάρδας απάντησε: » Υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που μας  έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό αυτό που θα δώσουν μπορεί και να είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε. Εμείς όμως εξακολουθούμε να ψάχνουμε να βρούμε χρήματα έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγάλο μαξιλάρι γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί και τον Μάιο.  Στόχος μου , πρόσθεσε, είναι τον Μάιο, να έχω 2,5 δις ευρώ».

Νωρίτερα, μιλώντας στο MECA  , είχε δηλώσει: «Δυο είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες. Η 24η και η 27η Απριλίου οπότε δίνονται εντολές για μισθούς και συντάξεις.» «Θεωρούμε οτι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ακόμη κι αν οι δήμαρχοι συνεχίσουν να αντιδρούν » ωστόσο » το πρόβλημα είναι σοβαρό».

«Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ειπε ο υπουργός, θα τελειώσει στις 30 Απριλίου. Και εκεί ομολογουμένως μπορεί να ξεπεράσω τις προβλέψεις των εσόδων μου. Αυτά που βλέπω όμως τώρα για τις 24 του μηνός που χρειάζομαι χρήματα μου δείχνουν ότι η απόκλιση των εσόδων δεν μου δίνει αυτή την άνεση που περιμένω».

«Μέχρι τώρα υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ, διευκρίνησε ο υπουργός. Τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερκαλυφθούν. Εμείς ως λογιστήριο του Κράτους είμαστε διαχειριστές μιας κατάστασης που λέει ότι αυτά βρίσκουμε σε έσοδα, έχουμε αυτές τις δαπάνες και πρέπει να ρυθμίσουμε τα πάντα έτσι ώστε να κάνουμε τις πληρωμές μας. Δεν μπορώ να βασιστώ στο γεγονός ότι πράγματι στο τέλος Απριλίου μπορεί τα έσοδα να ξεπεράσουν τις όποιες ευνοϊκές προβλέψεις. Αυτά βλέπω, έτσι κινούμαι».

Ο κ. Μάρδας  εκτίμησε οτι » θα καταλήξουμε σε συμφωνία  αλλά αν δεν καταλήξουμε θεωρώ οτι θα βρούμε απο αλλού χρήματα», διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί από το εσωτερικό της χώρας.

Κάλεσε ακόμη τους δημάρχους να αναθεωρήσουν την άποψή τους και πρόσθεσε: » Εχουμε εναλλακτικά σχέδια στο μυαλό μας. Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Εχουμε όμως και άλλους πόρους».

Στο ερώτημα αν βρεθήκαμε τώρα σε οριακό σημείο ο κ. Μάρδας απάντησε κατηγορηματικά: «Σε οριακό σημείο είμαστε από τον Φλεβάρη που αναλάβαμε».
Για το ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλώσε: «Αν δεν κάναμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα μας έλειπαν λεφτά»

Ο κ. Σακελλαρίδης παραδέχθηκε πως υπάρχει οικονομική ασφυξία αλλά διευκρίνησε πως ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν επειδή δεν υπήρχε νομοσχέδιο και δεν θα μπορούσε να περάσει κάποια τροπολογία, ενώ πρόσθεσε πως «για πρακτικούς λόγους προχωρήσαμε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here