Του ΠΕΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση, έχει αφήσει τεράστια προβλήματα μέχρι σήμερα.

Με άγνωστη ακόμα την χρονική διάρκεια.

Το υγειονομικό σκέλος σαφώς είναι το πρωταρχικό, αν και εκεί υπάρχουν τεράστια προβλήματα.

Στο οικονομικό σκέλος, η κατάσταση είναι μη διαχείριση για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Σαφώς και δεν ανακαλύπτω τον τροχό, όμως η σημερινή κατάσταση έρχεται να επικαθίσει στα ήδη συσσωρευμένα βάρη μιας 10ετίας, όπου όσες επιχειρήσεις κατάφεραν να αντέξουν με τεράστια προσπάθεια και θυσίες , τώρα είναι σαν όχημα που πάει προς τον γκρεμό δίχως φρένα.

Η μείωση του τζίρου είναι καθολική, όμως σε χιλιάδες απ αυτές, που ακόμα και σήμερα διατηρούν χιλιάδες θέσεις εργασίας ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 70% έως και 100%.

Δεν θέλει επιστημονική κατάρτιση για να γίνει αντιληπτό πως είναι αδύνατον να επιβιώσουν, σε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης. Ήδη είμαστε στους επτά μήνες με μια εκτίμηση για ακόμα 10-12 μήνες.

Σε κάποιους κλάδους χωρίς καν αντικείμενο με Κυβερνητική απόφαση πχ Εκθέσεις, Συνέδρια κλπ όπου ο τζίρος είναι μηδενικός.

Είναι σαν να καλούνταν ένας αθλητής να τρέξει, ξυπόλυτος και νηστικός (προ Πανδημίας) έναν Μαραθώνιο. Με σφιγμένα δόντια, έκανε την προσπάθεια. Στην πορεία όπως είναι εξουθενωμένος, τον σταματά ο αγωνοδίκης και του ζητά, πέρα από ξυπόλυτος και νηστικός να συνεχίσει τον Μαραθώνιο τρέχοντας με εκατό κιλά στην πλάτη.

Εκεί ο αγώνας τελείωσε διότι ο αθλητής κλάταρε….

Χωρίς ψήγμα υπερβολής αυτή είναι η κατάσταση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων κουβαλούσε βάρη που ήταν δύσκολα διαχειρίσιμα ,δημόσιο, ρυθμίσεις, τραπεζικό δανεισμό με δυσβάσταχτα επιτόκια.

Και τώρα προστίθενται ακόμα παραπάνω βάρη με δήθεν ενίσχυση την λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμα δάνειο. Για να χρηματοδοτούν μια δραστηριότητα ανύπαρκτη, χωρίς φως στο τούνελ.

Η λύση είναι μια.

Να ενισχυθούν αυτές οι επιχειρήσεις, με συγκεκριμένα κριτήρια.

  1. Η επιστρεπτέα προκαταβολή να δοθεί ως οικονομική ενίσχυση χωρίς επιστροφή.
  2. Να χρηματοδοτηθούν οι θέσεις εργασίας.
  3. Να ρυθμιστούν τα χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες με κυβερνητική παρέμβαση  με τρόπο ώστε να είναι διαχειρίσιμα.

Διαφορετικά χιλιάδες επιχειρήσει θα βάλουν λουκέτο με χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και απρόβλεπτες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

Εκτός κι αν υπάρχει σχέδιο αφανισμού των μικρών επιχειρήσεων, άλλωστε υπάρχει το εργαλείο του νέου πτωχευτικού νόμου…

 

Καθημερινά ζούμε σαν τον τερματοφύλακα πριν απ το πέναλτι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here