Μαντάγια: Εδώ 40.000 πολιορκημένοι πεθαίνουν από πείνα (βίντεο)

Το χωριό Μαντάγια, 25 χλμ βορειοδυτικά της Δαμασκού, ήταν κάποτε δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Συρίας. Σήμερα  έχει μετατραπεί σε πολιορκημένη περιοχή , όπου οι 40.000 κάτοικοί της δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Διεθνείς παρατηρητές λένε ότι οι κάτοικοι τρέφονται με γάτες και σκύλους και έντομα. Αλλοι δεν αντέχουν και  πεθαίνουν από την πείνα. Βρίσκονται υπό τον κλοιό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ από τον Ιούλιο και έχουν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια και τρόφιμα από τον Οκτώβριο. Δεν μπορούν ούτε τη μεγάλη έξοδο να κάνουν, γιατί το χωριό ειναι περικυκλωμένο από ναρκοπέδια.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσιοποίηση των εικόνων από την πόλη των υποσιτισμένων, το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει την πρόσβαση οργανώσεων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Ο ΟΗΕ σημειώνει ότι έχει λάβει αξιόπιστες πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα και άλλους που εκτελούνται στην προσπάθειά τους να φύγουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 5 Ιανουαρίου ένας 53χρονος πέθανε από την πείνα και η 5μελής οικογένειά του υποσιτίζεται.

Η οργάνωση Save the Children προειδοποίησε ότι «περισσότερα παιδιά θα πεθάνουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, εκτός και εάν επιτραπεί αμέσως να δοθούν τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και άλλα βασικά είδη βοήθειας στη Μαντάγια».

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού μιλώντας στο BBC είπε ότι είχε επισκεφθεί την Μαντάγια στη διάρκεια της τελευταίας μεταφοράς βοήθειας αλλά τώρα η κατάσταση είναι χειρότερη.

«Οι άνθρωποι εδώ έχουν αρχίσει να τρώνε τη γη επειδή δεν υπάρχει τίποτα να φάνε», είπε κάτοικος της Μαντάγια στο βρετανικό δίκτυο. Και πρόσθεσε: «Το χορτάρι και τα φύλλα πέθαναν εξαιτίας του αυξανόμενου κρύου».

Περιέγραψε μάλιστα την έλλειψη ιατρικών εγκαταστάσεων για τους αρρώστους και τους αδύναμους ως «τρομακτική».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος για βασικά αγαθά έχει -σύμφωνα με πληροφορίες- αυξηθεί με 1 κιλό στάρι να κοστίζει μέχρι και 250 δολάρια και 900 γραμμάρια ταλκ για μωρά περίπου 300 δολάρια.

Η κυβέρνηση έδωσε έγκριση στον ΟΗΕ να αποκτήσει πρόσβαση στην Κεφράγια και τη Φόα που βρίσκονται στη βόρεια Συρία, ωστόσο οι περιοχές αυτές πολιορκούνται από δυνάμεις ανταρτών.

Δείτε τα συγκλονιστικά βίντεο:

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here