Μανόλης Σαββάκης: Τι ονειρεύεται ένας ακτιβιστής;

Της ΚΑΤΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

από Mikrocosmos.gr

 

Ορμητικός, αλλά και ήρεμος. Αντιδρά, πάντα χωρίς βία, και αγωνίζεται για όσα πιστεύει, αγαπά και θέλει να προστατέψει. Συμμετέχει εθελοντικά  στην Greenpeace ως ακτιβιστής παίρνοντας μέρος σε διαμαρτυρίες για ένα καλύτερο αύριο, πιο δίκαιο, για έναν κόσμο με σεβασμό προς ανθρώπους, ζώα και φυτά

 

Τι σημαίνει να είσαι ακτιβιστής; Τι ακριβώς κάνεις; Περνάς από κάποια εκπαίδευση ή μπορεί να γίνει ο καθένας;

Να αντιδράς! Ακτιβιστής σημαίνει να αγωνίζεσαι για όσα πιστεύεις , αγαπάς και θες να προστατέψεις.  Φυσικά δεν θέλει εκπαίδευση. Ακτιβιστής μπορεί να γίνει ο καθένας μας.  Από έναν μικρό παιδί μέχρι και ένα ηλικιωμένο γεροντάκι. Ακόμα και ο πιο «απλός» άνθρωπος κρύβει τρομερή δύναμη μέσα του, αρκεί να βρει τον τρόπο να την εκφράσει.  Εκεί είναι η δυσκολία!
Τι κάνω… δύσκολη ερώτηση…Βλέπω , ακούω και μαθαίνω προς το παρόν. Θέλω να μάθω πολλά ακόμα. Να γίνω δυνατός.  Να μπορώ όντως να κάνω πράγματα. Πράγματα για να αλλάξω τον κόσμο, όσο ουτοπικό ή παιδιάστικο και να ακούγεται.
Παράλληλα δραστηριοποιούμαι σε πολλούς χώρους. Το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα προσβάλλονται άμεσα καθημερινά. Εκεί έχω στραφεί.

Έχουμε ταυτίσει τον ακτιβισμό με την επιθετικότητα και την αντίδραση. Πόσο κοντά τελικά βρίσκονται αυτές οι έννοιες;

Πολύ! Δυστυχώς! Ο κόσμος έχει μάθει να αντιδρά με την βία και την επιθετικότητα. Ως συνέπεια η λέξη ακτιβισμός δεν ακούγεται τόσο φιλική σε πολλούς. Έχει σημασία λοιπόν το πώς θα αντιδράσεις. Βια ή μη Βία. Προσωπικά επιλέγω Μη Βία. Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος αλλά αυτή την επιλογή που έχω κάνει. Σε γενικές γραμμές ο κόσμος αντιδρά πιο δημιουργικά από παλιά. Αυτό είναι καλό.

Εσύ πώς «έμπλεξες» με τον ακτιβισμό στην GreenPeace; Γιατί επέλεξες την συγκεκριμένη οργάνωση για να προσφέρεις εθελοντικά;

Μεγάλη ιστορία. Τους συνάντησα τυχαία ομολογώ. Γνώρισα άτομα πολύ αξιόλογα και που με εμπνέουν. Τι καλύτερο.Οι αρχές της οργάνωσης ( μη βια, οικονομική ανεξαρτησία, κοινή δράση ) με εκφράζουν πολύ βέβαια. Έχω συμμετάσχει εθελοντικά και ακτιβιστικά και σε άλλες ομάδες. H αλήθεια είναι με την Greenpeace «έμπλεξα» κάπως περισσότερο.

Ποιες δυσκολίες και εμπόδια συναντάς συνήθως σε μια διαμαρτυρία;

Κυρίως τον εαυτό μου. Κάθε φορά που δρω πρέπει να φοράω την «μάσκα μου», να κρύβω τις αδυναμίες μου και να κοιτάω τον στόχο μου. Όταν δεν το καταφέρνω, απλά θέλω να ανοίξει η γη να με καταπιεί.Φοβάμαι. Αν βλέπω τον εαυτό μου ως ένα μικρό φαντασμένο παιδί, τι θα δει και ο κόσμος; Δεν είναι αυτό το οποίο θέλω να περάσω. Όλες οι υπόλοιπες δυσκολίες δεν είναι τίποτα. Αυτό ισχύει και γενικά πιστεύω.

Ποια είναι η πιο δυνατή σου εμπειρία όλο αυτό το διάστημα;

Πολύ δύσκολο να πω. Η ένταση  της στιγμής και το αποτύπωμα κάθε δράσης είναι πάντα πολύ δυνατά. Κάθε δράση την θεωρώ μοναδική . Στο μέλλον ελπίζω για πιο πολλές και πιο δυναμικές εμπειρίες.

Παράλληλα με την εθελοντική σου δράση ποια είναι η κύρια επαγγελματική σου δραστηριότητα; Πώς μπορείς να τα συνδυάζεις και τα δυο;

Είμαι φοιτητής Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης. Έχω ακόμα μερικά χρονάκια.  Δυστυχώς δεν τα συνδυάζω και τόσο καλά.  Οι εξετάσεις χρειάζονται βιβλίο και αποστήθιση κάτι το οποίο δεν τρελαίνομαι να κάνω. Ο χρόνος, ναι, είναι μειωμένος. Δεν με πειράζει όμως. Αν στο μέλλον είναι πρόβλημα θα το αντιμετωπίσω.

Πώς οραματίζεσαι τον πλανήτη μας στο μέλλον;

Χωρίς ρατσισμό. Χωρίς αίμα.Έναν κόσμο με σεβασμό προς ανθρώπους, ζώα και φυτά.Να μην κυριαρχεί στα πάντα το χρήμα και ο κόσμος να κυνηγά την ευτυχία γύρω του. Αυτά σαν όνειρο.  Η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή. Θέλω να δω πολιτικούς να παίρνουν σωστές αποφάσεις. Εταιρίες να στρέφονται σε άλλες πηγές ενέργειας και πρώτες ύλες. Ο κόσμος να αντιδρά και να μάχεται για τα δικαιώματα του.  Αν δεν το κάνει ο κόσμος ποιος θα το κάνει. Ένα πάντως ξέρω. Τα όνειρα είναι για να πραγματοποιούνται!

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. La fraîcheur de la feuille de laurier est-elle l’essence même de ta recette ? Que faire sans laurier frais à portée de cueillette? Je garde ton idée pour les feuilles séchées de Quiberon et des marinades in©nertssaÃtes. Ou pourquoi pas, de la pâtisserie pour adultes consentants. (qui grattent leur guitare 😉

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here