Η Mάνια Παπαδημητρίου σήμερα στο Monologue: «Ντροπή να δουλεύεις τζάμπα»

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

H Μάνια Παπαδημητρίου συμμετέχει στο ενδεκαήμερο γυναικείων μονολόγων που φιλοξενεί με μεγάλη επιτυχία το Θέατρο Τζένη Καρέζη έως τις 5 Οκτωβρίου, ερμηνεύοντας σήμερα, το «Monologue» της Σιμόν ντε Μποβουάρ σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Κεφαλά.

Να πως περιγράφει το έργο αλλά και την εμπειρία της από το τρόπο επιβίωσης των ανθρώπων και των καλλιτεχνών.

-Μιλήστε μας για το έργο

Μ.Π: «Ο «Μονόλογος» της  Σιμον ντε Μποβουάρ είναι ένα τμήμα  από το έργο της συγγραφέως «Προδομένη Γυναίκα». Απεικονίζει την γυναικεία ψυχολογία με απαράμιλλο χιούμορ και αυτοσαρκασμό, όταν αυτή πληγώνεται από την αδυναμία να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Το έργο είναι οπωσδήποτε διαχρονικό αφού η ψυχολογία της γυναίκας εξαρτάται απαραίτητα από τη σχέση με τη μητέρα Η δυνατότητα να αγαπάμε είναι ένα πράγμα που το παίρνουμε η δεν το παίρνουμε από τη μάνα μας Αν αυτό δεν έχει υπάρξει ο άνθρωπος μπερδεύεται σ ένα κύκλο καχυποψίας, εγωισμών και ανισορροπίας που, όταν έρχεται και ο φόβος του θανάτου, γίνεται μια ασφυκτική αγχόνη που συστρέφει το σώμα και τσαλακώνει αθεράπευτα την ψυχή! Αν κοντά σε όλα αυτά βάλουμε και τον φεμινισμό και τα αποτελέσματά του στο επίπεδο της μοναξιάς έχουμε ένα κράμα εκρηκτικό ως προς την πυκνότητα των νοημάτων και των συναισθημάτων που εναλλάσσονται.

-Για την σκηνοθεσία και την μουσική;

Μ.Π: Η μετάφραση της Αθηνάς Κεφαλά και η σκηνοθεσία έγινε με τέτοιον τρόπο που να αποφευχθεί κάθε παλιομοδίτικη συναισθηματολαγνεία και να επικεντρωθούμε στη σκέψη και στα νοήματα Επίσης εισήγαγε την ιδέα του βιολοντσέλου(που παίζει ζωντανά στην παράσταση η Μαίρη Σκοπελίτη) ως μόνη πηγή ήχων -και αυτό δίνει στην παράσταση μια πιο μοντέρνα ματιά. Η μουσική είναι τρόπος να ξεφεύγεις από τα νοήματα που βαραίνουν την ψυχή.  Ο λόγος είναι ο τρόπος να αναλύεις τα συναισθήματα ξεφεύγοντας έτσι από το να τα αντιμετωπίσεις. Δουλέψαμε όμορφα και κάθε φορά προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με έναν αυθεντικό τρόπο  τόσο μεταξύ μας όσο και με το κοινό που βέβαια είναι ως επί το πλείστον ΓΥΝΑΙΚΕΣ!!!!!

-Πως επιβιώνουν οι καλλιτέχνες σήμερα;

Μ.Π : Ως προς το πώς επιβιώνει ένας καλλιτέχνης σήμερα δεν θα ήθελα να απαντήσω γιατί θεωρώ πια ότι το να λέμε και να ξαναλέμε τα ίδια και τα  ίδια είναι χαζό. Δουλεύοντας για ένα χρόνο στη Βουλή (ως βουλευτής) και στο υπουργείο Παιδείας στη συνέχεια ως σύμβουλος του υπουργού είδα ότι οι άνθρωποι παλεύουν πολύ πιο σκληρά για να εξασφαλίσουν το μισθό τους και τα δικαιώματα που τους στερούν τα μνημόνια απ’ όσο οι καλλιτέχνες, που κατεβάζουμε το κεφάλι και δεχόμαστε  να δουλεύουμε χωρίς να πληρωνόμαστε  κρύβοντας μάλιστα μερικοί  από τους φίλους τους αυτήν την πραγματικότητα από ντροπή! Ντροπή είναι να δουλεύεις τζάμπα επειδή φοβάσαι να ανοίξεις το στόμα σου και να ζητήσεις αυτό που σου ανήκει…. Και ντροπή είναι από την άλλη μεριά  το ότι δεν καταλαβαίνει η πολιτεία πως είναι και δική της ευθύνη το ότι ο πολιτισμός στην Ελλάδα πένεται!!! Και αρέσκεται και αρκείται να κάνει παρελάσεις στις πρεμιέρες και να φωτογραφίζεται χωρίς να θέλει να ακούσει καν το πρόβλημα. Όλα αυτά είναι ντροπή αλλά δεν έχει κανένα νόημα να τα συζητάμε σε συνεντεύξεις. Απλώς χαλάμε τις καρδιές μας!

Προτάσεις υπάρχουν και έχουν γίνει σε όλους τους υπουργούς πολλά χρόνια σε όλους τους τόνους. Η συνέχεια αν υπάρξει δεν μπορεί να είναι  κουβέντες και υποσχέσεις…

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here