Μαξίμου: Συνολική η επαναδιαπραγμάτευση για τα 14 αεροδρόμια, αν θέσει θέμα η Fraport

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Συνολική θα είναι η διαπραγμάτευση για τα 14 αεροδρόμια στην περίπτωση που τεθεί θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων από την εταιρεία, διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή τη δημοσίευση χθες Τρίτη του σχετικού με την παραχώρηση ΦΕΚ.  

«Εάν τεθεί θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης από την αντισυμβαλλόμενη εταιρεία η επαναδιαπραγμάτευση για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων δεν θα περιορίζεται στα ζητήματα που θα τεθούν από την εταιρεία, αλλά θα είναι συνολική» αποσαφηνίζουν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζουν δε ότι «η ολοκλήρωση της παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων, χωρίς μεταβολή των όρων που είχαν συμφωνηθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελούσε -για ευνόητους λόγους-  ρητό όρο της συμφωνίας που προέκυψε από τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου.

Η κυβέρνηση, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, τήρησε απολύτως τα συμφωνηθέντα και χθες, 18 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ με αριθμό 240.Β/2015.

Οι επιφυλάξεις των Γερμανών της Fraport

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής,  οι Γερμανοί προβληματίζονται από την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, τους δυσκολεύει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, ενώ είχαν φτάσει στο σημείο να ισχυρίζονται πως η προσφορά τους δεν ήταν δεσμευτική και εξέταζαν την πλήρη αποχώρηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport κ. Στέφαν Σούλτε είχε συναντηθεί στα τέλη Απριλίου με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη για το θέμα αυτό, ενώ υπενθυμίζονται και τα διαβήματα του πρωθυπουργού του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Εσσης (το οποίο ελέγχει το 31,35% της γερμανικής εισηγμένης) κ. Βόλκερ Μπούφερ στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για εγγυήσεις ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η προσφορά της Fraport (σε κοινοπραξία με τη Slentel Ltd, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου) πέρυσι τον Νοέμβριο προέβλεπε 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως βάσει του πληθωρισμού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here