Μακρόν: Θα υπερασπισθώ τη Γαλλία, τους πολίτες της αλλά και την Ευρώπη, το κοινό πεπρωμένο των λαών μας-Υπέρ συμφωνίας για κλιματική αλλαγή

«Δεν θα σας ξεχάσω. Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες, ξεκινησε την νικητήρια ομιλία του, ως Πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Καμία δυσκολία, κοινωνική, πολιτική, δεν μας κατέβαλε. Διαιρέθηκε η χώρα και οδηγήθηκε σε ακραίες ψήφους. Σέβομαι τους ψήφους. Θα ακούσω όλους και θα διασφαλίσω την ασφάλεια και την ενότητα του έθνους.

Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία, τα ζωτικά συμφέροντα της, την Ευρώπη, το κοινό πεπρωμένο των λαών μας. Αυτό που διακυβεύεται είναι ο πολιτισμός, μας και οι ελπίδες μας.

Ο Μακρόν τόνισε ως άμεσες προτεραιότητες του, την επαναφορά της ελπίδας σε όλους τους Γάλλους και τις οικογένειες τους, μέσα από την ενίσχυση των νέων τεχνολογιών, την επανεκκίνηση της Ευρώπης.

Αναφέρθηκε επίσης στην τήρηση των συμφωνιών για την κλιματική αλλαγή και επανέλαβε την δέσμευσή του να συμμετάσχει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στη Γαλλία και αλλού.

Ευχαρίστησε τέλος και τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ.

«Ας αγαπήσουμε και πάλι τη Γαλλία. Ζήτω η Γαλλία» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος πήγε στο χώρο έξω από το Λούβρο, όπου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χιλιάδες οπαδοί του, αναμένοντάς τον.

«Θα κάνω τα πάντα, ώστε οι Γάλλοι να μην χρειαστεί να ψηφίσουν τα άκρα» δήλωσε ο Μακρόν.

Παράλληλα, στρέφοντας το βλέμμα στη νέα μάχη που θα δοθεί στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ο νέος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας πλειοψηφίας για τις απαραίτητες αλλαγές.

H ομιλία του έκλεισε με τον εθνικό ύμνο, ενώ στη σκηνή εμφανίστηκε και η σύζυγός του, η νέα Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Τρονιό.

Την άλλη Κυριακή η αλλαγή σκυτάλης

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου την επόμενη Κυριακή 14 Μαΐου.

Τη Δευτέρα ο Μακρόν θα βρίσκεται στο πλευρό του Φρανσουά Ολάντ για την τελετή μνήμης της επετείου της γερμανικής συνθηκολόγησης της 8ης Μαΐου 1945.

Θα πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή του εκλεγμένου προέδρου σε επίσημη τελετή, στα πρότυπα της αντίστοιχης τελετής του 2011 μεταξύ του τότε προέδρου Σαρκοζί και του νέου προέδρου Ολάντ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here