Μακρόν: Προτείνει μείωση κατά 1/3 του αριθμού των βουλευτών

Ενώ στην Ελλάδα απλά το σκεφτόμαστε, ο Γάλλος πρόεδρος, το εξήγγειλε ήδη ως μέτρο θεσμικής αλλαγής. Μιλώντας ενώπιον του γαλλικού Κογκρέσου, της κοινής συνεδρίασης των βουλευτών και των γερουσιαστών που πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα των Βερσαλλιών και παρουσιάζοντας τους άξονες δράσης της προεδρίας του, πρότεινε κυρίως να μειωθεί κατά το ένα τρίτο ο αριθμός των γερουσιαστών και των βουλευτών και να τροποποιηθεί ο τρόπος εκλογής του κοινοβουλίου εισάγοντας «μια δόση αναλογικής ώστε όλες οι ευαισθησίες να εκπροσωπούνται δίκαια σ’ αυτό».

«Πιστεύω βαθιά πως με τις πρόσφατες επιλογές του, ο λαός μας μάς ζητά να πάρουμε έναν ριζικά καινούριο δρόμο, να επανασυνδεθούμε με το πνεύμα της κατάκτησης», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος ήρθε στις Βερσαλλίες για να παρουσιάσει τους μεγάλους προσανατολισμούς της πενταετούς προεδρικής θητείας του στους βουλευτές και τους γερουσιαστές.

«Ένα λιγότερο πολυάριθμο κοινοβούλιο, αλλά ενισχυμένο όσον αφορά στα μέσα του, είναι ένα κοινοβούλιο όπου η εργασία ρέει καλύτερα (…) είναι ένα κοινοβούλιο που εργάζεται καλύτερα», δήλωσε ζητώντας «δράση αποτελεσματικότητα» σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας.

Ο Μακρόν υπογράμμισε τη βούλησή του να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση των θεσμών μέσα σ’ έναν χρόνο από τώρα, θέτοντας ακόμη και τις νέες διατάξεις σε δημοψήφισμα, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

«Επιθυμώ να απέχουμε από τα ημίμετρα και τις διακοσημητικές διευθετήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος που θέλει να αποκαταστήσει ανάμεσα στους Γάλλους και τη Δημοκρατία τη σχέση που διαλύθηκε από τη μηχανική άσκηση της εξουσίας.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε να πείσει «όλους αυτούς που μας εμπιστεύονται με επιφυλάξεις, όλους αυτούς που δεν ψήφισαν. Επίσης, όλους αυτούς που ο θυμός και η απογοήτευση μπροστά στην αναποτελεσματικότητα των πολιτικών ηγετών τους οδήγησαν σε ακραίες επιλογές».

Η συνεδρίαση του Κογκρέσου άρχισε με την ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Σιμόν Βέιλ, επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, πεπεισμένης Ευρωπαίας και φεμινίστριας, η οποία πέθανε την Παρασκευή.

Ορισμένες έδρες στο Κογκρέσο των 577 βουλευτών και των 348 γερουσιαστών είναι κενές, κυρίως αυτές των βουλευτών της Ανυπότακτης Γαλλίας και των κομμουνιστών κοινοβουλευτικών, που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση. Οι αιρετοί του Γαλλικού ΚΚ (PCF) είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα μπροστά από το δημαρχείο των Βερσαλλιών «για να πουν όχι στην προεδρική μοναρχία», σύμφωνα με μηνύματα στο Twitter.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here