Μακρόν-Λεπέν: Μητροπόλεις vs Περιφέρειας-Πού και γιατί κέρδισαν οι δυο μονομάχοι-Κι όμως η Λεπέν δεν έκανε το μεγάλο εκλογικό άλμα

Την μεγάλη, σχεδόν αγεφύρωτη διαίρεση της γαλλικής κοινωνίας, αποτυπώνουν με ξεκάθαρο τρόπο τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Από τη μιά, οι μεγάλες μητροπόλεις της Γαλλίας, όπου κυριάρχησε με μεγάλη διαφορά ο Μακρόν και από την άλλη, η ύπαιθρος και τα πρώην βιομηχανικά κεντρα του Βορά, όπου η Λεπέν κέρδισε με άνεση η ακροδεξιά  υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαριν Λεπέν.Στη πρώτη περίπτωση, η λάμψη της παγκοσμιοποίησης και η βιτρίνα του καπιταλισμού  είναι ακόμη φωτεινές. Στην άλλη, η μαζική ανεργία εξαιτίας της προιούσας αποβιομηχάνισης, έφερε τον λαικισμό της δήθεν αντιπαγκοσμιοποίησης στη πρώτη θέση.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι η Λεπέν, δεν έκανε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, που πολύ επιθυμούσε, μετά τη εκλογική δυναμική του Τραμπ στις ΗΠΑ, τη νίκη του Brexit και τις τρομοκρατικές ισλαμιστικές επιθέσεις στη Γαλλία, ακόμη και την παραμονή των εκλογών. Το τελικό ποσοστό της, κινείται στο 21,30%, και είναι μόλις 1,30% περισσότερο από το ποσοστό που πέτυχε ο πατέρας της Ζαν Μαρίν Λεπέν το 2002 με 20% όταν πέρασε κι εκείνος στον δεύτερο γύρο των εκλογών, κάνοντας την έκπληξη.

Η Μαρίν Λεπέν αύξηση πολύ λίγο την πολιτική εκλογική επιρροή του Εθνικού Μετώπου αλλά πέρασε στον δεύτερο γύρο, γιατί είχε απέναντί της αδύναμους πολιτικά αντιπάλους. Η Λεπέν, αυτό που κατάφερε όμως είναι να επεκτείνει την πολιτική της δυναμική,  καθώς στο δεύτερο γύρο, φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστά κοντά στο 35%, τη στιγμή που ο σκληροπυρηνικός πατέρας της, μείωνε τα ποσοστά του στον δεύτερο γύρο,

«Μακρόν-Λεπέν: οι δύο Γαλλίες» είναι σήμερα ο τίτλος της εφημερίδας Le Monde, σύμφωνα με την οποία «δύο χώρες έρχονται αντιμέτωπες, η ύπαιθρος που ψήφισε μαζικά υπέρ της Μαρίν Λεπέν και οι πόλεις που ψήφισαν Εμμανουέλ Μακρόν».

Αυτές που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της Μαρίν Λεπέν είναι περιφέρειες που χαρακτηρίζονται από την αποβιομηχάνιση, την ανεργία και τον φόβο της υποβάθμισης: 31% στον Βορρά, 27,8% στην ανατολή — εξίσου ή και περισσότερο στα νοτιοανατολικά, το παραδοσιακό προπύργιο του κόμματος (28%), που συγκινείται περισσότερο από τον αντιμεταναστευτικό λόγο.

Τα ποσοστά της είναι πολύ μέτρια (5% στο Παρίσι, 8% στη Λιόν) στις μεγάλες μητροπόλεις εκτός από τη Μασσαλία (23%), ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν καταγράφει εκεί τις καλύτερες επιδόσεις του (34,8% στο Παρίσι, 30% στη Λιόν).

Παγκοσμιοποίηση κατά πατριωτών: Η νέα διαίρεση

«Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του, το Εθνικό Μέτωπο δεν αντλεί από τη διαίρεση δεξιά-αριστερά, αλλά ορίζει μια νέα διαίρεση, τους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης εναντίον των πατριωτών. Το κάνει με επιτυχία, αφού στον δεύτερο γύρο αντιπαρατίθενται πράγματι αυτές οι δύο ιδεολογίες. Όμως τίποτε δεν δείχνει πως το Εθνικό Μέτωπο μπορεί να γίνει πλειοψηφικό στη βάση αυτής της διαίρεσης», επισημαίνει ο πολιτειολόγος Ζοέλ Γκομπέν.

«Δεν πρέπει επίσης ούτε να ξεχνάμε ότι Μακρόν συν Λεπέν ήταν χθες λιγότερο από το 50% του εκλογικού σώματος. Συνολικά υπάρχουν τέσσερα μπλοκ μέσα σ’ ένα μαντίλι», υπογραμμίζει αναφερόμενος στις επιδόσεις του συντηρητικού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν (19,9%) και του υποψηφίου της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,6%).

Στην ψήφο διαμαρτυρίας η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου είχε εξάλλου τον ανταγωνισμό του Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος σημείωσε πολύ καλές επιδόσεις στα παρισινά προάστια και στο κέντρο της χώρας. Το κόμμα ελπίζει πάντως να ανακτήσει στον δεύτερο γύρο τις ψήφους της «ανυπότακτης Γαλλίας» που «ήταν μια κραυγή οργής εναντίον του συστήματος», υποστηρίζοντας πως «μόνο η Μαρίν Λεπέν ενσαρκώνει το αντισυστημικό».

«Εγώ εκφράζω τη διαφωνία μου με τους σημερινούς πολιτικούς και θα ψηφίσω λευκό στον δεύτερο γύρο (…) Ο Μακρόν είναι ένας τραπεζίτης, ένας άνθρωπος του χρήματος, ένας αριβίστας (…) Η Λεπέν (…) είμαι κατά των ιδεών της, αλλά αν είχε επιμείνει λιγότερο στους μετανάστες θα είχε πάρει μεγαλύτερα ποσοστά», σχολιάζει η Ροζ Ροντρίγκες Κορέα, μια ιατρική γραμματέας 59 ετών εγκατεστημένη στη Μαντ λα Ζολί, έναν δήμο του Εθνικού Μετώπου στον οποίο ο Μελανσόν ήρθε χθες πρώτος.

Σήμερα η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου επέλεξε να αρχίσει την εκστρατεία της για τον δεύτερο γύρο εμφανιζόμενη ως «η υποψήφια του λαού» στον παραμελημένο Βορρά, πρώην προπύργιο της αριστεράς το οποίο έχει πληγεί από την αποβιομηχάνιση και από ανεργία διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here