Μακρόν καλεί Βερολίνο για ένα νέο ξεκίνημα της Ευρώπης

Έκκληση προς το Βερολίνο για ένα νέο ξεκίνημα, σε κλίμα συνεργασίας, όπως εκείνο μεταξύ του Φρανσουά Μιτεράν και του Χέλμουτ Κολ, απευθύνει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung.

Ο κ. Μακρόν αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα αν πιστεύει ακόμα πως η Ευρωζώνη οδηγείται στην αυτοκαταστροφή, χωρίς μεταφορά κεφαλαίων από τις ισχυρές χώρες στις πιο αδύναμες, όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην SZ ως υπουργός Οικονομίας.

Δηλώνει ότι περιμένει πρώτα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και κάνει λόγο για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης με έναν κοινό προϋπολογισμό και μια δημοκρατική διακυβέρνηση: «Αν δεν το πράξουμε εξασθενούμε την Ευρωζώνη. Θα πρέπει να δομήσουμε ένα πυλώνα ευθύνης και ένα πυλώνα αλληλεγγύης. Έχω την αίσθηση ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε αυτό» επισημαίνει ο Γάλλος πρόεδρος.

O Γάλλος πρόεδρος ασκεί εμμέσως κριτική στην Πολωνία και την Ουγγαρία, χωρίς να τις κατονομάσει, λέγοντας: «Κάποιοι ανατολικοευρωπαίοι ηγέτες προσεγγίζουν με κυνισμό την Ε.Ε., η οποία τους χρησιμεύει μόνο για να λαμβάνουν χρήματα, χωρίς όμως να σέβονται τις αξίες της. Η Ευρώπη δεν είναι σούπερ μάρκετ, είναι η μοίρα μας».

DW

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here