Μακρόν: Η Γερμανία επωφελείται από τις αδικίες της Ευρωζώνης

«Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απαιτεί από τη Γερμανία περισσότερη αλληλεγγύη, καθώς -όπως εκτιμά- η Γερμανία επωφελείται από τις αδικίες της ευρωζώνης» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit επικαλούμενη δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου Funke και στη γαλλική εφημερίδα Ouest- France.

Όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας βλέπει στην Ευρώπη μία μεγάλη οικονομική και εμπορική ανισορροπία. «Οι χώρες που ήταν ήδη χρεωμένες αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τα χρέη τους. Αυτές που ήταν ήδη ανταγωνιστικές έγιναν ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Μακρόν. Αξίωσε από τη Γερμανία περισσότερη οικονομική αλληλεγγύη με τους εταίρους της ΕΕ. Η ευρωζώνη, όπως είπε, πρέπει να αποκτήσει περισσότερο ενιαίο χαρακτήρα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Γερμανία επωφελείται από τις μεταρρυθμιστικές επιτυχίες, οφείλει όμως την ανταγωνιστικότητά της εν μέρει και στις αδικίες της ευρωζώνης. «Το θέμα δεν είναι να «κοινοτικοποιήσουμε» τα προηγούμενα χρέη», δηλώνει και προσθέτει ότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι ισχυρότεροι μηχανισμοί αλληλεγγύης για το μέλλον.

Κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να φροντίσει για την αναβίωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη. «Η Γερμανία πρέπει να κινηθεί, όπως και η Γαλλία πρέπει επίσης να κινηθεί», δήλωσε ο Μακρόν. Όπως λέει, δεν «δασκαλεύει». «Όμως πρέπει να εξακριβώσουμε ποιο σενάριο είναι κατάλληλο είναι κατάλληλο συνολικά από οικονομικής άποψης».

Ο Μακρόν τάχθηκε στη συνέντευξή του υπέρ της ανανέωσης του οράματος της Ευρώπης και της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών. Πρόκειται για μια Ευρώπη που στο σημερινό περιβάλλον παγκοσμιοποίησης θα προσφέρει προστασία κι ένα νέο κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο. «Κάποτε οι ευρωπαϊκές συνθήκες θα πρέπει να αλλάξουν, καθώς αυτή η Ευρώπη είναι ανολοκλήρωτη», δήλωσε και επισήμανε: «Το ερώτημα δεν είναι εάν αυτές οι αλλαγές είναι αναγκαίες, αλλά το πότε και το πώς».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here