Εμ. Μακρόν: Επανίδρυση Ευρωζώνης με μεταφορά χρημάτων αλλιώς ξεχάστε το ευρώ

«Επιθυμούμε την επανίδρυση της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.  Αν τα κράτη μέλη δεν είναι έτοιμα να δεχθούν ένα είδος μεταφοράς χρημάτων στο εσωτερικό της ευρωζώνης, μπορούμε να ξεχάσουμε το ευρώ και την ευρωζώνη!».

Με τις φράσεις αυτές ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμαν. Μακρόν δίνει το στίγμα των γαλλικών προτάσεων για τις ριζικές  αλλαγές που έχει ανάγκη η ευρωζώνη. Ο 37χρονος υπουργός πιστεύει ότι η γενιά του βρίσκεται μπροστά στο ερώτημα: «Θέλουμε να είμαστε οι επανιδρυτές της Ευρώπης ή οι νεκροθάφτες της;».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ο Μακρόν υπογράμμισε ότι ¨η  κρίση στην ευρωζώνη, οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έδειξαν ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με τον ίδιο τρόπο.

«Η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί στην αυτοκαταστροφή», εκτίμησε ο Μακρόν, «οι φυγόκεντρες δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επεξηγώντας τη πρόταση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σχετικά με τη δημιουργία μιας κοινής οικονομικής κυβέρνησης στην ευρωζώνη, ανέφερε ότι επιθυμεί να υπάρξει ένας «ευρω-επίτροπος» στις Βρυξέλλες, ο οποίος θα συντονίζει την οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική των 19 χωρών της ευρωζώνης.

Ευρωκυβέρνηση με έλεγχο από το ευρωκοινοβούλιο

«Της ευρωκυβέρνησης θα ηγείται ένας επίτροπος με ευρείες εξουσίες», διευκρίνησε. «Δεν θα πρόκειται απλώς για έναν υπουργό αρμόδιο για τα δημοσιονομικά στο εσωτερικό της ευρωζώνης, αλλά για κάποιον που θα προσφέρει πόρους για επενδύσεις ή θα έχει λόγο στην εργασιακή πολιτική» των κρατών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επίτροπος αυτός θα πρέπει να διαθέτει σημαντικά περισσότερα οικονομικά μέσα απ’ ό,τι μέχρι τώρα: «Όσο μεγαλύτερος ο προϋπολογισμός, τόσο πιο αξιόπιστη θα είναι η Ευρώπη». Επίσης ο Μακρόν κρίνει ότι περισσότερα χρήματα είναι απαραίτητα ώστε να προστατευθούν τα κράτη μέλη από τις οικονομικές αναταράξεις, αλλά και για να προωθηθούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στις πιο φτωχές χώρες της ευρωζώνης.

Μεταφορά χρημάτων αλλιώς τέλος το ευρώ

Παρόλα αυτά ο Μακρόν παραδέχθηκε ότι η πρότασή του «απαιτεί από τη Γερμανία να σπάσει κάποια ταμπού», καθώς μέχρι τώρα το Βερολίνο απορρίπτει κατηγορηματικά τα σχέδια για μια λεγόμενη ένωση μεταφοράς χρημάτων.

«Δεν μπορεί να υπάρξει νομισματική ένωση χωρίς την εξίσωση των δημοσιονομικών μεταξύ των κρατών μελών! Οι ισχυροί πρέπει να βοηθήσουν», τόνισε.

Όμως ο Γάλλος υπουργός επιθυμεί ο νέος αυτός επίτροπος να βρίσκεται υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο: «Αυτό θα πρέπει να το αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια νέα επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ευρωβουλευτές οι χώρες των οποίων ανήκουν στην ευρωζώνη».

Εξάλλου ο Μακρόν πρότεινε η ριζική αυτή μεταρρύθμιση να οριστικοποιηθεί με μια ευρωπαϊκή συνθήκη ως το 2019, το αργότερο. Έπειτα από τις σχετικές προετοιμασίες θα μπορούσαν οι αλλαγές να εφαρμοστούν ήδη από το φθινόπωρο του 2017, μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here