Μακρόν: Αποτύχαμε, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε

Οργισμένος εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος σήμερα μετά το «ναυάγιο» των «28» για τη διαδοχή των προσώπων στα κορυφαία πόστα της Ε.Ε., που οδήγησε σε διακοπή τη σύνοδο κορυφής.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την 18ωρη συνεδρίαση ως «»αποτυχία» που βγάζει μια «αρνητική εικόνα» για τη λειτουργία της Ε.Ε.». «Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό που συνέβη τόσες ώρες», είπε.

​«Δεν μπορούμε να έχουμε συνομιλίες με παγκόσμιους ηγέτες, σε έναν όλο και πιο βίαιο κόσμο, και να είμαστε ένα “κλαμπ” 28 ηγετών χωρίς ποτέ να μπορούμε να αποφασίσουμε κάτι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σημειώνοντας ότι αυτή η αποτυχία έρχεται σε συνέχεια της «διαίρεσης» στο ΕΛΚ και το «γεωγραφικό διαχωρισμό στο Συμβούλιο».

«Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή», συνέχισε, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν «προσωπικές φιλοδοξίες» και «κρυφές ατζέντες».

Πρώτα η μεταρρύθμιση, μετά η διεύρυνση

Επίσης, ο Μακρόν δήλωσε αποφασισμένος να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι αυτή να μεταρρυθμιστεί, παρά τις προειδοποιήσεις ότι οι καθυστερήσεις στις συνομιλίες ένταξης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Θα απορρίψω κάθε είδους διεύρυνση εάν δεν μεταρρυθμιστεί βαθιά η θεσμική λειτουργία της Ε.Ε.» υπογράμμισε συγκεκριμένα ο Γάλλος πρόεδρος αλλά η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, διαμήνυσε ότι οποιαδήποτε αποτυχία στην έναρξη των διαπραγματεύσεων σύντομα θα μπορούσε να «αποθαρρύνει σοβαρά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here