Μακρόν, απόλυτος κυρίαρχος στη πολιτική ζωή της Γαλλίας-Το κόμμα του κερδίζει πάνω από 355 έδρες-Στο ιστορικό 58% η αποχή

Απόλυτη πολιτική και κοινοβουλευτική κυριαρχία δίνουν τα exit polls στο Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και το κόμμα του, στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές. Το κίνημά του, La Republique en Marche εξασφαλίζει 355 έως 425 έδρες και φυσικά την απόλυτη πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, το κόμμα Les Republicains, της κεντροδεξιάς, λαμβάνει 125 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 49, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν 30 και το Εθνικό Μέτωπο 8 έδρες.

Ο ηγέτης των γάλλων Σοσιαλιστών είπε ότι η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Αριστεράς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Σημείωσε ότι ο πρόεδρος Μακρόν έχει όλη την εξουσία.

Το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας έσπευσε από την πλευρά του να ανακοινώσει ότι η Μαρίν Λεπέν εξελέγη.

Ο Φρανσουά Μπαρουάν από τους Συντηρητικούς είπε ότι το κόμμα θα δείξει τις διαφορές του από το En Marche, κυρίως σε θέματα φορολογικής φύσεως.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, σημείωσε ότι «θα ακουστεί η φωνή του κόμματος» ως αντιπολίτευση.

Ωστόσο έντονος είναι ο προβληματισμός τόσο για την μεγάλης έκτασης κυριαρχία Μακρόν που καθιστά ουσιαστικά μονοκομματική τη Γαλλική Βουλή, περιορίζοντας αισθητά το ρόλο της αντιπολίτευσης όσο και το ποσοστό της μεγάλης σποχής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αποχή αγγίζει το ιστορικό ρεκόρ του 57% – 58%.Το ποσοστό αυτό αποτελεί ρεκόρ για την 5η Δημοκρατία, σύμφωνα με τα στοιχεία των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Στις 11 Ιουνίου, στον πρώτο γύρο των εκλογών, η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων.

Στέλεχος του En Marche παραδέχθηκε ότι τα ποσοστά της αποχής αποτελούν «κακά νέα» για τη δημοκρατία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here