Μακρόν από τη Πνύκα: Το όραμά μου για την Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας-Οδικός χάρτης αλλαγών το α΄ εξάμηνο του 2018

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ/Γ. ΛΙΑΚΟΣ

Το στρατηγικό του όραμα για την Ευρώπη της δημοκρατίας, της κυριαρχίας και του πολιτισμού, που θα καθορίσει το  κοινό μας μάλλον για τα επόμενα δέκα, δεκαπέντε χρόνια, παρουσίασε από την Πνύκα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμ. Μακρόν, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του στα ελληνικά, εκθειάζοντας την Πνύκα, ως τον τόπο όπου επινοήθηκε η δημοκρατία.

Οπως είπε,  αν δεν κάνουμε τίποτα αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο να διαπιστώσουμε τον θάνατο της Ευρώπης, συμπλήρωσε και τόνισε: Η πρώτη ευρωπαική γενικά στήριξε το ευρωπαικό όραμα. Ομως τώρα τι προσφέρουμε σήμερα στους νέους της Ελλάδας; Ανεργία και λιτότητα,τόνισε.

«Η αποτυχία της Ευρώπης είναι μία αποτυχία της δημοκρατίας. Αυτό που έγινε το 2005 στη Γαλλία και την Ολλανδία είναι ιδρυτικοί λαοί της Ευρώπης που αποφάσισαν να μην συνεχίσουν. Οι πολιτικοί δεν τους άκουσαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν πίσω από κλειστές πόρτες. Πρέπει να εξηγούμε και να υπάρχει στήριξη των λαών. Αυτό που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι τυχαίο. Ο βρετανικός λαός εκφράστηκε, είπε δεν θέλω μία Ευρώπη που ζητεί θυσίες και δεν αποφέρει τίποτα< συμπλήρωσε.

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στον λόφο της Πνύκας τον τόπο που επικράτησε ο διάλογος και η εποικοδομητική κριτική. Επιθυμώ το α’ εξάμηνο του 2018 να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που επινοήθηκε εδώ. Και μετά από έξι μήνες να γίνει η σύνθεση των προτάσεων και να φτάσουμε σε μία νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10 – 15 χρόνια. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου μία νέα μέθοδος< πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αυτός ο ανοικτός διάλογος μπορεί να γίνει μέσα από δημοκρατικές συνελεύσεις και ψηφιακές συζητήσεις.

«Επιθυμώ ο οδικός χάρτης που θα προτείνω για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης 10ετίας να μην είναι μία συνθήκη που θα διαπραγματευτούμε πίσω από κλειστές πόρτες. Από την αρχή του 2018 να υποβάλουμε τους νέους στόχους και επιθυμώ οι στόχοι να στηριχτούν σε όλα τα κράτη – μέλη. Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών», συμπλήρωσε.

 Πώς είναι δυνατόν να ασχολείται η Ευρώπη με όλες τις πτυχές της καθημερινότητας χωρίς να ακούει τους πολίτες. Θέλουμε η Ευρώπη να ζήσει, σημείωσε.

«Να στηρίζουμε την κοινωνική και φορολογική σύγκλιση. Μόνο αν δεν υπάρχουν οι διαφορές θα ξαναβρούμε τη σύγκλιση. Με συγκεκριμένες προτάσεις θα πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Όχι για τις προηγουμενες γενιές αλλά για τους νέους. Εμείς που σήμερα έχουμε αξιώματα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μην κάνουμε τίποτα. Ποια θα είναι η Ευρώπη σε 10 χρόνια. Θα ήθελα όλοι εσείς να μπορείτε να επιλέξετε το μέλλον σας. Να έχετε την πολυτέλεια της επιλογής που είχαμε κι εμείς. Όλα αυτά που ζήσαμε την τελευταία 10ετία δεν είναι στο ύψος μας», υπογράμμισε ο κ. Μακρόν.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here