Το μακεδονικό, οι Σλάβοι των Βαλκανίων και η διεθνής συγκυρία

 

του Φοίβου Οικονομίδη

Αμέσως μετά τη γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση 22 Ιουνίου 1941) ιδρύθηκε στη Μόσχα η Πανσλαβική Επιτροπή,όπου ανάμεσα στα μέλη της σοσιαλιστικής σλαβικής αδελφότητας συγκαταλέγονταν και οι σλαβομακεδόνες.

.Από την περίοδο του μεσοπολέμου οι Σλαβομακεδόνες η »Μακεδόνες όπως τους αποκαλούσαν,αναγνωρίζονταν στη Σοβιετική Ένωση και στην Κομμουνιστική Διεθνή ως μια ιδιαίτερη σλαβική συνιστώσα.Δεν είναι ακριβές ότι ο Τίτο δημιούργησε τη Fyrom.
H Koμμουνιστική Διεθνής και η σοβιετική ηγεσία πρόβλεπαν γενικά τη δημιουργία του σλαβομακεδονικού κράτους στα πλαίσια μιας ομόσπονδης μελλοντικής σοσιαλιστικής  Γιουγκοσλαβίας, που συστάθηκε με απόλυτη ομοφωνία της Σοβιετικής Ένωσης.Ο Στάλιν θεωρούσε τη σλαβική ένότητα ως την πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΣΣΔ.Άλλωστε Γιουγκοσλαβία σημαίνει Νοτιοσλαβία, Η χώρα των Νότιων σλάβων.
Τα ομόσπονδα κράτη που αναγνωρίσθηκαν στα πλαίσια του μεταπολεμικού νέου κρατικού μορφώματος ,Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Μακεδονία, ακόμα και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Σλάβοι μουσουλμανικού η χριστιανικού θρησκεύματος) υπήρξαν τμήματα της σλαβικής συνιστώσας.Αναγνωρίζονταν βέβαια και άλλες συνιστώσες ως μη σλαβικές μειονότητες(π.χ οι Αλβανοί),αλλά η κύρια πλευρά ήταν ο σλαβικός κόσμος.Γι’αυτό έγιναν και συζητήσεις του Τίτο και με τους Βούλγαρους κομμουνιστές για ένταξη της Βουλγαρίας στο κράτος των νότιων σλάβων.
Με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ανέκυψαν νέα σοβαρά προβλήματα καθώς βαθμιαία επικράτησαν στη νοτιοσλαβική Μακεδονία εξτρεμιστικά εθνικιστικά στοιχεία.Οι ιθύνοντες της χώρας από κάποια χρονική στιγμή και μετά άρχισαν να προβάλλουν τη θέση ότι δεν είναι σλαβικής η αλβανικής καταγωγής, αλλά απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Όπότε και η οποιαδήποτε λύση του προβλήματος άρχισε επικίνδυνα να απομακρύνεται.
Οι σλάβοι  έφθασαν στα Βαλκάνια πολλούς αιώνες μετά τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο,σύμφωνα με όλους τους βαλκάνιους ιστορικούς και εγκαταστάθηκαν σ’αυτή την περιοχή.  Και βέβαια μετά την εγκατάστασή τους είναι κάτοικοι μεταξύ των άλλων στην περιοχή των Βαλκανίων και στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας. Αν σταματούσαν οι αλυτρωτικές τους βλέψεις,που παρουσιάζονταν επίσημα  τουλάχιστον από την περίοδο του Τίτο με την παρουσίαση χαρτών στα σχολεία που συμπεριλάμβαναν την ελληνική Μακεδονία στη δική τους επικράτεια και τη σωβινιστική τους υποτροπή των τελευταίων ετών με την επίκληση του Μεγάλου Αλεξάνδρου,νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε για να κατοχυρώσουμε τα ελληνικά συμφέροντα.
Δεδομένου ότι τα Βαλκάνια βρίσκονται ήδη μέσα σ΄’ένα κυκεώνα νεοεμφανιζόμενων εθνικισμών και κυρίως του »νεο-οθωμανικού για τον οποίο πρέπει να είμαστε απόλυτα έτοιμοι να τον αντιμετώπίσουμε. Ιδιαίτερα σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία όπου διάφοροι ιμπεριαλιστικοί κύκλοι ψάχνουν διεξόδους στα αδιέξοδα τους και οι συνέπειες μπορεί να είναι λιγότερο η περισσότερο δυσμενείς για τους λαούς.
Στη γειτονιά μας προς ανατολάς η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Αλλά και η νέα κρίση στη Γουόλ Στριτ επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here