Μαξίμου: Επιταχύνεται η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ στο ενεργειακό

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

 

Άμεσα θα ξεκινήσει η προετοιμασία των κυβερνήσεων Ελλάδας – Ισραήλ για την επιτυχή έκβαση της Διακυβερνητικής Συνάντησης του προσεχούς Ιανουαρίου, για την οποία συμφώνησαν οι Πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των επαφών του στο Ισραήλ με τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική.

Κοινός στόχος των δύο κυβερνήσεων, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, είναι να επιταχυνθεί και να αξιοποιηθεί στο έπακρο το άριστο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, για την βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων που ήδη έχουν βρεθεί και να υπάρξει προετοιμασία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσαν κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα έχει ως στρατηγικό στόχο να δημιουργήσει έναν κόμβο για την αποθήκευση και αξιοποίηση υγροποιημένου αερίου στη Βόρειο Ελλάδα, ενώ παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού από τα κοιτάσματα της Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος) προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επιλογή του αγωγού, αν τελικά συμφωνηθεί, θα αποφασιστεί ενδεχομένως και με γεωπολιτικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια ασφάλειας.

Επίσης, συζήτηση έγινε για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αφαλάτωσης με στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξη των νησιών που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό για ύδρευση και άρδευση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here