Μαδούρο: Ραντεβού Γουαϊδό στον Λευκό Οίκο για την οργάνωση πραξικοπήματος

Τον Χουάν Γουαϊδό βάζει στο επίκεντρο της αποτυχημένης προσπάθειας για εισβολή στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, κατηγορώντας τον πολιτικό του αντίπαλο για επαφές με αμερικανό πρώην στρατιωτικό στον Λευκό Οίκο.

Το Καράκας έχει ανακοινώσει ότι απέτρεψε προσπάθεια εισβολής για πραξικόπημα σε δύο σημεία της χώρας στις 3 και 4 Μαΐου, ενώ στο πλαίσιο της τότε επιχείρησης συνελήφθησαν Αμερικανοί παραστρατιωτικοί που φέρονται να συνδέονται με τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο.

Χθες ο Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε ότι ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γουαϊδό, είχε συναντηθεί με τον αμερικανό πρώην στρατιωτικό Τζόρνταν Γκούντρο στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο.

«Αυτό έγινε στον Λευκό Οίκο την 4η Φεβρουαρίου αυτής της χρονιάς, ο Χουάν Γκουαϊδό συναντήθηκε με τον Τζόρνταν Γκούντρο», κατά «διαταγή του Ντόναλντ Τραμπ», του προέδρου των ΗΠΑ, για να «καταρτιστεί το σχέδιο της επίθεσης», είπε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας

Ο Γκούντρο, πρώην μέλος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, είναι ο ιδρυτής της εταιρείας ασφάλειας Silvercorp USA, η οποία φέρεται να έχει εμπλακεί στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Μαδούρο, μάλιστα, πρόσθεσε ότι «θα ήταν εύκολο να επαληθευτεί η παρουσία του Γκούντρο στον Λευκό Οίκο και σε ποια αίθουσα συναντήθηκε με τον κύριο Γκουαϊδό».

Στον ρόλο του Γκούντρο στην επιχείρηση αυτή έχει αναφερθεί και ο υπουργός Επικοινωνίας της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροδρίγκες, ο οποίος θεωρεί ότι ο πρώην πεζοναύτης είχε οριστεί ως στρατιωτικός επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο καθώς ο Γκουαϊδό, παραβιάζοντας την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Βενεζουέλας, πραγματοποιούσε περιοδεία στην Κολομβία, στην Ευρώπη, στον Καναδά και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ροδρίγκες.

Στην Ουάσινγκτον, ο Γκουαϊδό είχε γίνει δεκτός από τον Τραμπ και του είχε υποσχεθεί ότι θα ρίξει αυτή που αποκαλεί την «τυραννία» του Μαδούρο.

Οι κατηγορίες του Καράκας βασίζονται σε ένα βίντεο στο οποίο ο αποστάτης λοχαγός Αντόνιο Σεκέα, που συνελήφθη μετά την εισβολή στον βορρά, μιλάει για τη συνάντηση που φέρεται να έγινε στον Λευκό Οίκο.

Ο Σεκέα ήταν ανάμεσα σε περίπου τριάντα στρατιωτικούς που είχαν συμμετάσχει τον Απρίλιο του 2019 σε αποτυχημένη εξέγερση εναντίον του προέδρου Μαδούρο.

Σύμφωνα με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, ο Γκουαϊδό είχε υπογράψει συμβόλαιο με τη Silvercorp USA για να γίνει η εισβολή «μισθοφόρων» που θα οδηγούσε στην αιχμαλώτιση του Μαδούρο και στην ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της χώρας, από την πλευρά του, κάνει λόγο για «πλαστό» έγγραφο και καταγγέλλει πως η κυβέρνηση των τσαβιστών αναζητεί «προσχήματα» για να προχωρήσει στη σύλληψή του. Ο Τραμπ διαψεύδει πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην επιχείρηση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here