Μάχη στην Ελλάκτωρ μεταξυ Μπόμπολα και των αδελφών Καλλιτσάντση

Η κόντρα στο εσωτερικό του ομίλου «Ελλάκτωρ» κορυφώνεται, καθώς ο μεν  Λεωνίδας Μπόμπολας έχει εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από την θέση του CEO, οι δε αδελφοί  Καλλιτσάντση προχωρούν σε εξαγορές μετοχών και εξαπολύουν κατηγορίες ζητώντας την αντικατάσταση πολλών μελών του Δ.Σ.

Από πλευράς του, ο Λεωνίδας Μπόμπολας, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, εξέφρασε την πρόθεση του να αποχωρήσει από τη θέση του CEO του ομίλου «Ελλάκτωρ» τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή σε ένα χρόνο και επιδιώκει απλώς να παραμείνει  στο Διοικητικό του Συμβούλιο ως μη εκτελεστικό μέλος.

Ο κ. Μπόμπολας υποστηρίζει πως «με όλα αυτά που συνέβησαν, η σωστή κίνηση από πλευράς μου είναι η παραχώρηση της διοίκησης σε έναν επαγγελματία CEO, που θα προσληφθεί από το νέο διοικητικό συμβούλιο». Προσθέτει, ωστόσο, πως «θα ήθελα να παραμείνω στο διοικητικό συμβούλιο. Ελπίζω να έχω έναν μη εκτελεστικό ρόλο, υποστηρίζοντας νέα στελέχη για την εφαρμογή του σχεδίου που έχουμε ήδη ξεκινήσει».

Οι αδελφοί Καλλιτσάντση  από πλευράς τους, σημειώνουν πως η δήλωση περί πρόθεσης παραίτησης δεν παρέχει καμία λεπτομέρεια ως προς τη διαδικασία αναζήτησης διευθύνοντος συμβούλου, «αφήνοντας τους μετόχους εκτεθειμένους στον κίνδυνο η θέση αυτή να καλυφθεί και πάλι από φίλους και συγγενείς του κ. Μπόμπολα».

Ο Λεωνίδας  Μπόμπολας σήκωσε το γάντι και με ανακοίνωση του αναφερόμενος στους αδελφούς Καλλιτσάντση απαντά:

«Αντί για συμπαράταξη στην προσπάθεια της εταιρείας, επέλεξαν την παραίτησή τους από εκτελεστικές θέσεις του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την ανάρτηση των δικών τους θέσεων και προτάσεων που αποτελούν κακέκτυπο της συγκροτημένης πρότασης αναδιοργάνωσης που επεξεργαζόμαστε εδώ και ένα εξάμηνο με Διεθνείς Συμβούλους. Αυτή η κίνηση χαρακτηρίστηκε και είναι πραξικόπημα».

Η κρισιμη γενική συνέλευση θα γίνει στις 25 Ιουλίου και τότε οι μέτοχοι θα κληθούν να επιλέξουν ουσιαστικά μεταξύ του προτεινόμενου διοικητικού συμβουλίου από τους αδελφούς Καλλιτσάντση και του προτεινόμενου από τον Λεωνίδα  Μπόμπολα και Δ. Κούτρα.

Σημειωτέον, προ 10 ημερών παραιτήθηκε απο το ΔΣ η Μαρία Μπόμπολα, αδελφή του Λεωνιδα και κόρη του Γεωργίου Μπόμπολα, μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, ο Ιωάννης Τζιβέλης, αντιπρόεδρος και  μη εκτελεστικό μέλος, και ο Δημητρης  Χατζηγρηγοριάδης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικο μέλος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Μπόμπολα

Μετά από την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο οποίο άλλωστε συμμετείχαν και οι αφοι Καλλιτσάντση σε θέσεις αυξημένης ευθύνης, ο Όμιλος υλοποιεί την προσπάθεια εταιρικού μετασχηματισμού προκειμένου να εκσυγχρονίσει τη δομή και τη λειτουργία του. Η κίνηση αυτή έχει συγκεκριμένη και ξεκάθαρη στρατηγική, στόχευση και πρόγραμμα στο οποίο μέχρι πριν λίγο καιρό οι αφοι Καλλιτσάντση συμφωνούσαν.

Αντί για συμπαράταξη στην προσπάθεια αυτή, επέλεξαν την παραίτησή τους από εκτελεστικές θέσεις του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την ανάρτηση των δικών τους θέσεων και προτάσεων που αποτελούν κακέκτυπο της συγκροτημένης πρότασης αναδιοργάνωσης που επεξεργαζόμαστε εδώ και ένα εξάμηνο με Διεθνείς Συμβούλους. Αυτή η κίνηση χαρακτηρίστηκε και είναι πραξικόπημα.

Αντί για αυτό μας προσάπτεται η κατηγορία ότι χαρακτηρίζουμε τη Γενική Συνέλευση «πραξικόπημα», από τη στιγμή που εμείς, η διοίκηση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ είμαστε αυτοί που υλοποιούμε τις αποφάσεις της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, του κατεξοχήν θεσμικού οργάνου λήψης αποφάσεων του Οργανισμού μας. Όσο εμείς σχεδιάζαμε την υλοποίηση των εν λόγω αποφάσεων, ήταν η πλευρά Καλλιτσάντση που ετοίμαζε την παράλληλη στρατηγική της για την εξυπηρέτηση των ιδιοτελών σκοπών της, οικειοποιούμενη πολλές από τις αρχικές στρατηγικές προτάσεις (εστίαση στις βασικές δραστηριότητες των κατασκευών, παραχωρήσεων, περιβάλλοντος) αντί να συμβάλλει στο δρόμο που είχε αποφασίσει η Γενική Συνέλευση για το καλό του Ομίλου.

Συναισθανόμενοι τη βαριά ευθύνη απέναντι στους μετόχους, τους εργαζόμενους και την επενδυτική κοινότητα, αρνούμαστε να συμμετέχουμε περαιτέρω στη διαρκή μάχη εντυπώσεων και επικοινωνιακής πλειοδοσίας που μεθοδευμένα έχει ξεκινήσει η πλευρά Καλλιτσάντση, προκαλώντας πραγματική κόπωση σε όλα τα κοινά, αλλά και πολύ σοβαρή βλάβη στην εικόνα του Ομίλου.

Αναφορικά με το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που είναι και το μόνο που μας ενδιαφέρει, επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά ότι υπάρχει ήδη από την πρώτη στιγμή ένα ξεκάθαρο, δομημένο, σαφές, στρατηγικό σχέδιο που διασφαλίζει τον εκσυγχρονισμό της εταιρίας και τις προοπτικές εταιρίας.

Είμαστε σίγουροι ότι οι μέτοχοι έχουν εμπιστοσύνη στη διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην ομάδα που γιγάντωσε τον Όμιλο, καθιστώντας τον πρωταγωνιστή στην εγχώρια και περιφερειακή επιχειρηματική σκηνή. Με αυτήν την παρακαταθήκη, σχεδιάζουμε το μέλλον για τη νέα εποχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Λεωνίδας Μπόμπολας Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε

Στις 13 Ιουνίου οι αδελφοί Καλλιτσάντση παραιτήθηκαν των διοικητικών τους θέσεων στον όμιλο «Ελλάκτωρ» και παρουσίασαν την πρωτοβουλία Change4Ellaktor, δηλαδή το δικό τους σχέδιο για την αναδιοργάνωση του ομίλου. Τα αδέρφια Καλλιτσάντση έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε κινήσεις προκειμένου να ενισχύσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στην «Ελλάκτωρ» από περίπου 12% σε 27%. Συγκεκριμένα απέκτησαν το 4,06% του ομίλου, που ανήκε στο επενδυτικό fund Horizon, αυξάνοντας το άμεσο ποσοστό που ελέγχουν στην «Ελλάκτωρ» σε 27%, έναντι περίπου 20% των κ. Μπόμπολα και Κούτρα.

Παράλληλα άρχισαν τις επαφές  σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να ενημερώσουν τις διοικήσεις των ξένων funds που ελέγχουν σημαντικά ποσοστά του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε Λονδίνο και Παρίσι, σχετικά με την ανανεωμένη πρόταση της πρωτοβουλίας για το μέλλον τη εταιρείας. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του roadshow η πρωτοβουλία Change4Ellaktor παρουσίασε την πρότασή της σε επενδυτές που αντιπροσωπεύουν το 17,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Ομως δεν ξερουμε πως αντέδρασε μετά την παρουσίαση αυτο το 17,5%.

Η «Ελλάκτωρ» δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση το 1999 της Ελληνικής Τεχνοδομικής που ελέγχεται από τον κ. Καλλιτσάντση και τον αδερφό του και την «Άκτωρ», που ελέγχεται από την οικογένεια Μπόμπολα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here