Μ.Καλογήρου: Αποσύρει το νομοσχέδιο Κοντονή για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών

Πρώτο «δείγμα γραφής» έδωσε σήμερα ο νέος υπουργός Μιχάλης Καλογήρου, μια ημέρα μετά την ανάληψη των κυβερνητικών του καθηκόντων.  Απέσυρε το σχέδιο νόμου για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, πρωτοβουλία που έφερε την υπογραφή του προκατόχου του Σταύρου Κοντονή. 

Και μάλιστα επέλεξε να γνωστοποιήσει την κίνησή του αυτή με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής και ταυτόχρονη επίσκεψή του στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος είχε αντιταχθεί σφόδρα στο «σπάσιμο» του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το νομοσχέδιο το οποίο αποσύρεται και περιλαμβάνει τη διαταξη για την τριχοτόμηση, αφορά την κύρωση οδηγίας για την μείωση της ποινής κατηγορουμένων  των οποίων το τεκμήριο αθωότητας έχει προσβληθεί από δηλώσεις δημοσίων λειτουργών.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο πως η πρώτη θεσμική συνάντηση του νέου  Υπουργού Δικαιοσύνης,Μιχάλη Καλογήρου, έγινε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου,   με τον Πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό.

Η επίσκεψη αυτή είχε για τους δικηγόρους , όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τους, πρωτίστως συμβολικό χαρακτήρα, ενόψει του νέου δικαστικού έτους. Μάλιστα ο κ. Καλογήρου προτίθεται, όπως σημειώνει ο ΔΣΑ, να ξαναδεί το θέμα της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, το οποίο είχε φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση τον κ. Κοντονή με τις δικαστικές ενώσεις και το δικηγορικό κλάδο.

Στην ανακοίνωση του ΔΣΑ αναφέρεται:

Ο Υπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή συμβολικά, καθώς είναι ο ίδιος από ετών μέλος του Συλλόγου. Κατά τη συνάντηση ο Υπουργός δήλωσε ότι αποτελεί πρώτιστο μέλημά του η οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και  αγαστής συνεργασίας με το δικηγορικό σώμα. Στο πλαίσιο αυτό έκανε γνωστό ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για την δημιουργία τριών Πρωτοδικείων στην Αττική, έχει ήδη αποσυρθεί, ενόψει και του ανασχηματισμού, και θα ακολουθήσει διάλογος για το ζήτημα.

Ενόψει του νέου δικαστικού έτους, ο Υπουργός θα προβεί σε άμεσες ενέργειες ούτως ώστε να επιλυθεί η εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται, σύμφωνα με τον ν. 4512/2018, από τις 17.10.2018.

Από την πλευρά του,  ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, συνεχάρη τον Υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέφρασε την ευαρέσκειά του εκ μέρους του δικηγορικού σώματος για την απόσυρση της επίμαχης διάταξης για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών καθώς και για την πρόθεση του Υπουργού να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαμεσολάβησης. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ δήλωσε πεπεισμένος ότι το δικηγορικό σώμα θα είναι συνοδοιπόρος σε όποια προσπάθεια του Υπουργείου συμβάλλει στην αναβάθμιση της δικηγορίας και της Δικαιοσύνης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα της τρέχουσας καθημερινότητας των δικηγόρων, και ιδίως αυτά της καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση των δικηγόρων και των ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Συμφωνήθηκε για τα υπόλοιπα μείζονα θέματα που αφορούν την Δικαιοσύνη και τη δικηγορία, να ακολουθήσει θεσμικός διάλογος.

Τέλος, ο Υπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση να παρευρεθεί και να συμμετάσχει στην προσεχή συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, που θα πραγματοποιηθεί στην Ζάκυνθο στις 12-14 Οκτωβρίου 2018.»

Ο κ. Καλογήρου είχε σήμερα εθιμοτυπική συνάντηση και με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ενώ θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες τις επισκέψεις του στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here