Mαρία Λατσίνου: Μιά ανάσα δρόμος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Η πρώτη ζωντανή παρουσίαση του άλμπουμ της Μαρίας Λατσίνου «Μια Ανάσα Δρόμος» εντάσσεται στον κύκλο συναυλιών του Θεάτρου Πόρτα «Τρίτες Παράλληλες» και θα πραγματοποιηθεί αύριο. Το ιδιοσυγκρασιακό μουσικό είδος, πέρα από ταμπέλες και υφολογικές κατατάξεις, τόσο της μουσικής όσο και της φωνής της Μαρίας Λατσίνου μοιάζει να βρήκε τον ιδανικό χώρο για την πρώτη παρουσίαση που θα περιλαμβάνει στο πρόγραμμα της όλα τα τραγούδια του άλμπουμ καθώς και αρκετά άλλα που τελικά δεν συμπεριελήφθησαν στο cd. Την Μαρία Λατσίνου (φωνή) πλαισιώνουν στη σκηνή ο ίδιος ο συνθέτης  Χρήστος Αλεξόπουλος  στο πιάνο και οι  Αντώνης Σταύρου (ακορντεόν), Γιώργος Ανδρουλάκης (κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές) Γιώργος Λιάπης (μπάσο) και Φοίβος Βαλαβάνης (ντραμς). 

«Μια Ανάσα Δρόμος». Η δημιουργία του άλμπουμ ήταν τόσο εύκολη όσο υπονοεί ο τίτλος του;

Ανατρέχοντας στο παρελθόν όλα φαίνονται «μια ανάσα δρόμος», κι ας μην είναι έτσι. Η διαδικασία της δημιουργίας του άλμπουμ αυτού διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, ξεκινώντας ήδη από τις πρώτες συζητήσεις μας με το Χρήστο που αφορούσαν τη σύμπραξή μας μουσικά, μέχρι και την ολοκλήρωση του δίσκου. Δεν είχα κάνει ποτέ ούτε τον «προϋπολογισμό» ούτε και τον «απολογισμό» της δυσκολίας του εγχειρήματος αυτού, αφού η όλη διαδρομή είχε μια φυσιολογική «ροή», από τη δημιουργία μιας σταθερής μπάντας, την επιλογή του συγκεκριμένου μουσικού υλικού που παρουσιαζόταν στις ζωντανές εμφανίσεις, την απόφαση κάποια από τα τραγούδια να μπουν σ’ ένα άλμπουμ και την υλοποίηση του τελευταίου. Προφανώς και μπορεί να υπήρξαν «σκόπελοι» στην πορεία, όχι, όμως, απροσπέλαστοι για κάποιους που αγαπούν, απολαμβάνουν, υπηρετούν αυτό που κάνουν και το αντιμετωπίζουν με κάθε ειλικρίνεια.

Τι το καινούργιο προτείνει το άλμπουμ σας;

Κατ’ αρχήν δεν είναι ένα άλμπουμ προβλέψιμο, «δανείζεται» στοιχεία από διαφορετικά μουσικά είδη χωρίς να τα αναπαράγει, δεν έχει «ταμπέλα» και προσδιορισμό, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να ενταχθεί σε ο,τιδήποτε έχουμε ακούσει να κυκλοφορεί στην ελληνική δισκογραφία. Και αυτό δεν ήταν αυτοσκοπός, είναι απλά η μουσική μας άποψη και έκφραση. Νομίζω ότι το άλμπουμ αυτό φέρνει έναν αέρα ανανέωσης γιατί δεν κουβαλάει το «άγχος» της ένταξης και της αποδοχής του, είναι μια κατάθεση που μπορεί να αφορά πολύ κοινό χωρίς να «του κλείνει το μάτι» δημαγωγικά.

Υπάρχει χώρος για ανανέωση στο ελληνικό τραγούδι;

Την ελληνική δισκογραφική παραγωγή την χαρακτηρίζει συχνά επανάληψη. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις. Αλλά η γενική εικόνα είναι ότι σαν να μην υπάρχει το θάρρος ή έστω ή  απλή επιθυμία για μια μετακίνηση από τα κοινώς αποδεκτά και τα παραδεδομένα. Οι εποχές όμως αλλάζουν, τίποτε δεν μένει στάσιμο, πόσο μάλλον στις μέρες μας, και αυτά που θεωρούνται «κοινώς αποδεκτά» κάνουν τον κύκλο τους και ενδεχομένως να μην είναι πια και τόσο αποδεκτά από τον κόσμο, τουλάχιστον όχι τόσο όσο πιστεύουν οι άνθρωποι του χώρου της δισκογραφίας.  Η αίσθηση μας (το έχουμε συζητήσει  και με τον Χρήστο αυτό και συμφωνούμε) είναι ότι όλο και περισσότερος κόσμος δείχνει να βαριέται αυτήν την κατάσταση και είτε έχει  ανοιχτές τις κεραίες του και ψάχνεται, είτε δυστυχώς χάνει το ενδιαφέρον του και δεν ασχολείται. Άρα, ναι υπάρχει χώρος για ανανέωση στο ελληνικό τραγούδι. Το βλέπουμε και από τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου για το άλμπουμ.

Η συνεργασία σας με τον συνθέτη Χρήστο Αλεξόπουλο δείχνει να είναι μια συνεργασία που θα συνεχιστεί και στο μέλλον;

Η συνεργασία μου με το συνθέτη και φίλο Χρήστο Αλεξόπουλο μετράει πολλά χρόνια, υπάρχει αμοιβαίος θαυμασμός, κατανόηση, συνεννόηση, κοινή «οπτική», κοινή πορεία. Αν δεν υπήρχαν τα τραγούδια και η συνδρομή του Χρήστου, ενδεχομένως να μη με ενδιέφερε να τολμήσω κάτι δισκογραφικά. Οι επαναλήψεις και τα τετριμμένα ποτέ δε μου «είπαν» κάτι. Όσο, λοιπόν, είμαστε καλά η μουσική αναζήτηση και συνεργασία θα συνεχίζεται με νέα τολμήματα και δημιουργικές εμπειρίες.

Τι να περιμένουμε στην πρώτη ζωντανή παρουσίαση του άλμπουμ;

Με μεγάλη χαρά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Θεάτρου Πόρτα να παρουσιάσουμε το άλμπουμ εκεί. Ο κύκλος συναυλιών «Τρίτες Παράλληλες» στον οποίο εντάσσεται είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του θεάτρου και του καλλιτεχνικού διευθυντή του μουσικού αυτού κύκλου, του συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή ο οποίος και μας κάλεσε. Εκτός από τα τραγούδια του άλμπουμ (που θα παρουσιαστούν όλα) θα παίξουμε και τα τραγούδια που δεν ηχογραφήσαμε και έμειναν εκτός. Τα τραγούδια αυτά είτε απλά δεν χωρούσαν στην δεδομένη διάρκεια ενός άλμπουμ, είτε δεν ήταν ακόμη αρκετά ώριμα για να ηχογραφηθούν. Δεν σταματήσαμε όμως να δουλεύουμε στο διάστημα που μεσολάβησε από την ηχογράφηση του άλμπουμ μέχρι τώρα. Έχουμε προχωρήσει. Θα δείτε το σχήμα στα καλύτερα του!

Πόσοι και ποιοι θα βρίσκονται μαζί σας στη σκηνή του Θεάτρου Πόρτα;

Το σχήμα αποτελείται από τους Φοίβο Βαλαβάνη (τύμπανα), Γιώργο Λιάπη (μπάσο), Γιώργο Ανδρουλάκη (κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές), Αντώνη Σταύρου (ακορντεόν) και τον ίδιο τον συνθέτη Χρ. Αλεξόπουλο στο πιάνο. Είναι μια μόνιμη ομάδα μουσικών. Δουλεύουμε μαζί  από την αρχή της συνεργασίας μας με τον Χρήστο. Εξαίρετοι μουσικοί όλοι τους που συμμετείχαν και συμμετέχουν σε όλη την δημιουργική διαδικασία με μεγάλη όρεξη, ενδιαφέρον και πίστη σε αυτό που κάνουν. Σε αυτό που τελικά κάνουμε όλοι μαζί.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here