Κυβέρνηση: Συμφωνία ως το Πάσχα χωρίς ΔΝΤ με μέτρα 2,6 δις-Ποιοί επιβαρύνονται-Που κλείνει το ασφαλιστικό

 

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ)

Αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις καθώς υπάρχει κοινή βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία, εκφράζουν κύκλοι της κυβέρνησης, οι οποίοι προσθέτουν όλοι συμφωνούν ότι έως το Πάσχα πρέπει να υπάρχει συμφωνία ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών.

Η κοινή βούληση για συμφωνία ωστόσο δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις. Το ΔΝΤ όπως έγινε γνωστό,  κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του.

Ωστόσο σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους το περίγραμμα της συμφωνίας, χαρακτηρίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή από περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση, μικρή μεν αλλά επιβάρυνση, των μικρών εισοδημάτων έως 22.000 ευρώ!

  • Τα υπόλοιπο των νέων μέτρων, από το σύνολο των 5,4 δις ευρώ που υιοθετήθηκε με την συμφωνία του καλοκαιριού, το οποίο καλείται να υιοθετήσει η κυβέρνηση είναι 2,6 δις έως το τέλος του 2018. Και αυτά όμως μπορεί να μην τα εφαρμόσει εάν η εξέλιξη της οικονομίας είναι θετική.  Πρόκειται για μέτρα που αντιστοιχούν σε 1,1  δις ετησίως. Είναι προφανές ότι δεν υπολογίζονται το 1,8 δις του ασφαλιστικού και τα φορολογικά μέτρα που επιβλήθηκαν μετά τη συμφωνία.
  • Από τη νέα φορολογική κλίμακα, χαμένοι είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με απολαβές έως 22.000 ευρώ οι οποίοι επιβαρύνονται κατά μέσο όρο με 80 ευρώ, ενώ ευνοούνται τα μεσαία εισοδήματα από 28.000 έως 43.000 ευρώ(ελάφρυνση έως και 400 ευρώ) καθώς και οι φορολογούμενοι με επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ(έως 700 ευρώ λιγότερα).
  • Στο ασφαλιστικό δεν μειώνονται μεν οι κύριες συντάξεις αλλά  η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα δίνεται μετά από 20 και όχι 15 χρόνια.

Αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

Η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας – μέχρι το τέλος του 2018. Θυμίζουμε ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν…

Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι «οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά» ανεβάζοντας το «λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ». Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε…- γι’ αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη.

Από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.

Ποιοί επιβαρύνονται με φόρους-Ποιοί ευνοούνται

Συγκεκριμένα στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 [εισοδήματα 2014] της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:
– Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.
-Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.
– Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Στο ασφαλιστικό, λένε πηγές της κυβέρνησης, δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.

Μέτρα υπό αίρεση, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας

Οπως παρατηρούν στελέχη της κυβέρνησης, τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.

Η ύφεση το 2015, για παράδειγμα, επισημαίνουν, αποδείχτηκε οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως λανθασμένα καταστροφολογούσαν η ΝΔ και οι προσκείμενοι σ’ αυτήν αναλυτές.

Αμφισβήτηση των προβλέψεων του ΔΝΤ

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώβριο του 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3 % για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%! Δεν είναι, βέβαια, οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης!

Έτος Πρόβλεψη ΔΝΤ Πραγματικότητα
2010 -4,0% -5%
2011 -2,6% -7,1%
2012 +1,1% -6,6%
2013 +2,1% -3,3%
2015 -2,3% -0,2%

Το ίδιο λάθος εκτιμήσεις κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%. Η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήξη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα.

10. Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις [παραπάνω πίνακας] ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 [3ο πρόγραμμα] κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here