Λύτρωση για τους 49 μετανάστες του Seawatch-Αποβιβάστηκαν στη Μάλτα

Στο λιμάνι της Βαλέτας, στη Μάλτα, αποβιβάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης οι 49 μετανάστες που εδώ και 18 ημέρες περίμεναν άδεια ελλιμενισμού και είχαν γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα σε Ιταλία και Μάλτα.

Οι μετανάστες έφτασαν με σκάφος του λιμενικού στη Μάλτα και επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν σε ένα κέντρο υποδοχής. Από εκεί κάποιοι θα μεταφερθούν για φιλοξενία σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ειδικότερα, θα κατανεμηθούν μεταξύ οκτώ ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ιταλία), όπως διευκρίνισε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, προσθέτοντας στον «λογαριασμό» άλλα 220 άτομα που φιλοξενούνται στη χώρα του.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μάλτας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία θα παραλάβει συνολικά 60 μετανάστες από το νησί.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ είχε ανακοινώσει χθες ότι η χώρα του θα δεχόταν 50 ανθρώπους. όμως η κυβέρνηση αύξησε τελικά αυτόν τον αριθμό, με σκοπό να δείξει ότι στηρίζει τη συμφωνία.

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε πάντως ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι.

«Το θέμα δεν είναι αν πρόκειται για οκτώ ή ογδόντα οκτώ μετανάστες και πρόσφυγες. Δεν ζητήθηκε η άποψή μου, και πιστεύω ότι στην Ιταλία δεν πρέπει να έρθει κανένας», τόνισε ο γραμματέας της Λέγκα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε δέχθηκε να συμπεριληφθεί η Ιταλία στις οκτώ χώρες που θα πάρουν μέρος στην κατανομή των προσφύγων και μεταναστών αυτών.

«Υπάρχει ένα όριο στην αυστηρή στάση», εξήγησε ο Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai. Σχολιάζοντας εξάλλου μια δήλωση που έκανε ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τόνισε για ακόμη μια φορά ότι «στην χώρα του δεν θα αποβιβαστεί κανείς», ο Κόντε είπε: «τότε να τους φέρουμε με αεροπλάνο».

Σήμερα το βράδυ, ή το πολύ αύριο, αναμένεται να γίνει σύσκεψη της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων με τον Ιταλό πρωθυπουργό, με στόχο την επαλήθευση της κυβερνητικής πορείας.

Η ´Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες άσκησε κριτική για το γεγονός ότι χρειάστηκε περισσότερες από 18 μέρες για την εξεύρεση μιας λύσης.

«Αυτό είναι απαράδεκτο», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, Φίλιππο Γκράντι, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζοντας ωστόσο την λύση που βρέθηκε.

«Η επιτακτική ανάγκη για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών βρίσκεται πάνω από πολιτικές και δεν μπορεί να είναι μια ευθύνη που θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά περίπτωση», τόνισε.

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας προβλέψιμης διαδικασίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τους μετανάστες που διασώζονται στην Μεσόγειο προχωρά πολύ αργά, επέκρινε η Ύπατη Αρμοστεία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here