Λύση βλέπει το ΔΝΤ-Αμφίσημες τοποθετήσεις Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος

Οι αμφίσημες και γενικόλογες τοποθετήσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα της Ελλάδας κατά τη χθεσινή ενημέρωση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου, «θολώνουν» τα νερά για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει το ΔΝΤ σε σχέση με την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Ταμείου Ολβιέ Μπλανσάρ, δήλωσε πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα υπάρξει λύση.

Την στιγμή που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ΔΝΤ φαίνεται να συνεχίζει να αμφιβάλλει για την δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει φιλόδοξους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και να συνεχίζει να ζητά διαβεβαιώσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αν δεν εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, οι δηλώσεις τη κ.Λαγκάρντ δίνουν μια εικόνα πισωγυρίσματος.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου η κ. Λαγκάρντ έκανε «τακτική υποχώρηση» στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ωστόσο η ενημέρωση της «μπέρδεψε» τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ διότι ήταν «ασαφές» αφενός το ποια στάση θα κρατήσει το Ταμείο στο ελληνικό χρέος και αφετέρου ποια θα είναι η συμβολή του σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης της χώρας. Εάν το Ταμείο υποχωρήσει στο θέμα του χρέους, η ελληνική πλευά χ’ανει έναν  «σύμμαχο», στη προσπάθεια της να επιβάλει από τώρα, δέσμευση για διευθέτηση-αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί εξυπηρετήσιμο για την ελληνική οικονομία και βιώσιμο για την ελληνική κοινωνία.

Η κ. Λαγκάρντ πριν αρχίσει την ενημέρωση στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, έκανε έκκληση στα μέλη του ΔΣ να τηρήσουν την εμπιστευτικότητα και να μην διαρρεύσει τίποτε, καθώς η συνεδρίαση ήταν εντελώς ανεπίσημη,

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, βγαίνοντας  από την έδρα του ΔΝΤ, προανήγγειλε άμεσες εξελίξεις, εκτιμώντας ότι «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα υπάρξει λύση».

«Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία από χθες και λιγότερο από αύριο. Είναι απλά μαθηματικά: θα υπάρξει μία λύση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Όσο οδεύουμε προς την προθεσμία, τόσο πιο κοντά έρχεται». Ενώ στην ερώτηση για το εάν η Αθήνα πρόκειται να δεχθεί την πρόταση των Ευρωπαίων, οι δήλωσή του ήταν: «είναι δική τους επιλογή».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here